Berättade om miljö- och klimatfrågorna
Landet runt | SPF Västerbotten

Berättade om miljö- och klimatfrågorna

SPF Västerbotten
Publicerad 2012-11-23

SPF Sydporten, Hörnefors. Runt 60 personer besökte senaste månadsmötet, när Tom Juslin gav en intressant föreläsning om klimatfrågor. Till största delen är det människan som påverkar växthusgaserna, till stor del beroende på användning av fossila bränslen Att handla lokalproducerade varor är ett sätt som kan påverka miljön positivt under förutsättning att varorna inte transporterats långt.

 Största miljöproblemet i norra Europa är att isarna smälter kring Arktis, vilket medför fuktigare väderlek och höjda vattennivåer. Den globala uppvärmningen antas bli 4-5 grader högre än man tidigare trott. För norra Europa innebär det att vintrarna blir varmare och somrarna kallare. Man lägger märke till ändrade beteenden hos djur och växter redan nu. Getingar och fästingar förflyttar sig och nya fjärilsarter upptäcks. Isbjörnar måste simma långa sträckor och flera fiskarter flyttar till andra havsområden. Andra exempel är att skräpväxter fastnar i fiskenät och odlingar översvämmas. Man befarar också att björnar inte kommer att kunna sova och att den vita skogsharen kommer att försvinna.

Allmän information gällde bl a studiecirklar, motionsdanser, samarbete mellan SPF och PRO kring seniorboende, att Operation Smile fått bidrag med 1200 kr från däckbyten samt att aktuella resor är Julmarknad i Lycksele, Hockeyresa till Ö-vik, samt Revyresa till Umeå. Deltagarna lämnade synpunkter på hur man definierar ”trygghet” i Hörnefors kommundel.

SPF Västerbotten
Publicerad 2012-11-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas