Berlinresa med historia och kultur
Landet runt | SPF Dalarna

Berlinresa med historia och kultur

SPF Dalarna
Publicerad 2015-04-22

Fyrtiotre SPF-are från Falun reste i april till Berlin för att se och återse världsstaden Berlin, belägen mitt i Europa och med en betydelsefull och stormig historia och nutid. Vi kunde också litet grand möta våren, som kommit något längre än i det Falun vi lämnat. I de många parkerna och grönområdena lyste lövträden gröna, magnolior blommade.

Men det vi mest kunde uppleva under promenader och från bussfönster var den från världskrigets ruiner återuppbyggda staden och de många minnesmärkena, restaurerade, återuppbyggda och nybyggda hus.

Vi såg rester av Berlinmuren som delat staden vid Mauermuseum, Checkpoint Charlie, givetvis Brandenburger Tor, oförändrad genom förödelsen. Minnesplatsen för Holocaust med de många namnlösa stenarna i rader.

Museuminsel med de många museerna besökte vi, särskilt Neues Museum där Nefertites skönhet kunde beundras. Den mäktiga Berliner Dom låg strax intill.

Vid Potzdamer Platz, tidigare viktig knutpunkt för trafiken, finns nu efter murens fall ett nytt futuristiskt ekonomiskt centrum, Sony Center. Det stora kända varuhuset KaDeWe kunde vi besöka i en annan del av staden.

I Konzerthaus vid Gendarmenmarkt lyssnade några av oss på konsert med Staatskapelle Berlin, Bl.a. spelade Gidon Kremer Sibelius´ violinkonsert.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche är en kyrkoruin inrättad som museum, några besökte den.

Mycket intressant fick vi veta vid besöket till Svenska Kyrkan i Berlin. Föreståndaren Karin Rydén berättade till bilder om kyrkans betydelsefulla och ofta farliga insatser under och efter kriget. Den blev ett centrum för hjälp till svenskar men framför allt till förföljda och hotade judar.

En hel dag ägnades åt besök till Potzdam, huvudstaden i gamla Preussen. Fredrik den Stores slott Sanssouci anlades med inspiration från Versailles.

Vi hade ett bra hotell Golden Tulip Berlin som utgångspunkt. Två svenskar, Eva och Göran, bosatta i Berlin var utmärkta guider. Och vi tackade framför allt vår utmärkte reseledare Gunnar Helgesson för en mycket intressant resa.

Klicka här för att se fler bilder.

Text: Gustaf Lagerby, bilder: Gustaf Lagerby och Margareta Nissby     

SPF Dalarna
Publicerad 2015-04-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas