Bin och deras fantastiska värld
Landet runt | SPF Västerbotten
Åke Jonsson berättar om bin.

Bin och deras fantastiska värld

SPF Västerbotten
Publicerad 2012-11-16

SPF Umeå norras månadsmöte. Biodling en fascinerande sysselsättning.
SPF Umeå norras månadsmöte på Tavelsjö bygdegård var välbesökt med ett hundratal besökare. Ordförande Sten Lindberg hälsade alla välkommen och särskilt dagens föreläsare Åke Jonsson, biodlare från Tavelsjö.
Åke började med att värma upp publiken med en inspelning med Hasse o Tage och med Valfrid Lindeman som biodlare. En humoristisk historia som lockade till många skratt.
Efter Lindeman berättade Åke om hur verklighetens biodlare arbetar samtidigt som han visade bilder på allt från bikupans uppbyggnad till slungning av honungen. I kupan finns en drottning, ett antal drönare och ett stort antal arbetsbin, även bin som vaktar ingången till kupan och hindrar inkräktare från att ta sig in finns i bisamhället. ”Flitig som ett bin” är ett uttryck som är med sanningen överensstämmande kunde Åke intyga. För att utvinna ett halft kilo honung gör ett bi 50-75 tusen flygningar motsvarande en sträcka på två varv runt jorden.
Efter föredraget fanns det möjlighet att handla både honung och salvor och tvålar.
Kaffe med smörgås och kaka serverades och under tiden såldes lotter och därefter en information om bl.a rondellkörning av trafikansvarig Egon Ögren. Ordförande avslutade mötet med att informerade om kommande ”Seniorvimmel” på stadshuset, där SPF har en egen monter, och hälsade välkommen till nästa månadsträff med julgröt.
Efter lotteridragning och applåder till fikaansvariga var det dags att skiljas efter en lärorik och trevlig eftermiddag./ Maj-Britt

SPF Västerbotten
Publicerad 2012-11-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas