Resa till Väven och muséet i Umeå
Landet runt | SPF Västerbotten
Foto: Rolf Eckeskog. Ingemar Nygren och Lennart Jonsson försjunkna i foto föreställande Ingemars farfars i Ottervattnet

Resa till Väven och muséet i Umeå

SPF Västerbotten
Publicerad 2015-04-21

Ett femtiotal SPF Seniorerna medlemmar i Bjurholm har gjort en dagsresa som inleddes med besök på Väven där tre guider tog hand om en grupp vardera. Det blev en timmes guidning i biblioteket på tre plan med familjerummet, formverkstaden, matverksta´n, Kvinnohistoriska museet m m. Deltagarna besökte också Folkets Bio som inryms i Väven. Hela byggnaden har stora fönster i specialbeställt glas med runda hörn vilket står för öppenhet. Fasaden i svart/vitt och även delar av insidan av Väven symboliserar björken. Efter den intressanta guidningen smakade det gott med lunch. Innan sällskapet fortsatte till museet blev det en timmes fri tid med möjlighet till shopping.

Väl på museet kunde halva gruppen njuta av fika medan den andra halvan guidades i Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi. Där finns möjlighet att se det 25-tal fotoböcker i folklivsforskning/etnologi som Sune Jonsson gjort. De flesta av hans bilder finns I fotoarkivet bland 4 miljoner andra bilder varav merparten är från Västerbotten. Vid sekelskiftet 1800-1900 inleddes eran med bygdefotografer som på glasplåtar med stora och otympliga lådkameror fotade människor i vardagen. Familjebilder med gård och häst tydde på status.

Deltagarna guidades i utställningen Inland – om att leva och bo i Norrlands inland förr och nu. Ett tack till researrangören Sture Eriksson för en väl arrangerad resa och Louise Marie Wennberg som lugnt och säkert rattade bussen.

Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2015-04-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas