Bokläsarna tipsar
Landet runt | SPF Dalarna

Bokläsarna tipsar

SPF Dalarna
Publicerad 2015-10-05

En gång i månaden träffas läslystna medlemmar i SPF Seniorerna Falun för att tipsa om bra böcker, både gamla och nyutkomna. Kom och berätta om just din favoritbok eller kom och lyssna bara och visst är det väl så att en bok leder vidare till andra böcker.

Lästipsträffarna har dragit igång igen för säsongen, men ombyggnationen av Skyttepaviljongen i Falun förvirrade en del av oss. Trots mail och Internet – hur var det nu egentligen – var det biblioteket eller restaurang Kopparhatten som var den nya mötesplatsen? Rätt svar: Kopparhatten och dit gick de flesta, men vi var en liten skara som gick till biblioteket och utbytte erfarenheter. Så här tyckte vi:

Ingegärd Rosén läser helst biografier och håller just nu på med ”I skuggan av Nathan”, skriven av ett barnbarnsbarn till Nathan Söderblom. Mycket intressant enligt Ingegärd, som just avslutat en bok av Staffan Thorsell ”Warszawasvenskarna” om en grupp svenska affärsmän i Polen som under andra världskriget smugglade ut information om den pågående förintelsen av Europas judar.

Ingegärd läser gärna om levnadsöden under andra världskriget och rekommenderar boken om Warszawasvenskarna, finns på biblioteket. LÄS DEN.

Birgitta Steén berättar att hon har tre exemplar av boken ”Inre rikedom” skriven av Sara Breathnack.

-En att låna ut, en som alltid finns hemma och så en till för säkerhets skull, säger Birgitta.

-Boken handlar om livet i stort och jag läser en liten bit varje dag. LÄS DEN.

Birgitta vill också tipsa om boken som hon hittade på loppis, ”Konsten att göra ett lapptäcke”. Birgitta lyssnar gärna på böcker men tycker att det är viktigt VEM som läser.

-Rolf Lassgård var perfekt för boken ”En man som heter Ove”.

Annars betraktar Birgitta sig som allätare.

-De tre Millennie-böckerna läste jag i ett sträck.

Gina Nilsson lyssnar också gärna på böcker, men tycker att nackdelen är att det är lätt att glömma bort både titel och författare jämfört med om man har en riktig bok i handen. En av Ginas absoluta favoriter är John Steinbecks bok ”Öster om Eden”, som väl de flesta av oss också har sett på bio med James Dean i huvudrollen. Gina vill tipsa om en ny bok av Maja Hagerman ”Käraste Herman”, om rasbiologen Herman Lundborg. Han har kallats hjärnan bakom den svenska rasbiologin.

-Lundborg , som var chef för Rasbiologiska institutet, reste flera månader varje år under tjugo års tid runt i småbyarna i nordligaste Sverige för att mäta skallar och fotografera, berättar författaren Maja Hagerman. LÄS DEN.

Undertecknad missar aldrig ett tillfälle att slå ett slag för Håkan Nessers författarskap, hans ofta underfundiga mordgåtor som till exempel ”Levande och döda i Winsford”. LÄS DEN.

Och så skulle jag vilja tipsa om en italiensk författare, Sylvia Stallone och boken ”Stål” som utspelar sig i Toscana, men långt från vinprovningar och olivlundar, i det Toscana som turisterna inte ser, i skuggan av fattigdom och ett smutsigt stålverk och ett hav som inte alls är som turisterna förväntar sig.

Text och foto Karin Bökman

SPF Dalarna
Publicerad 2015-10-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas