Bredared besökte Blekinge
Landet runt | SPF Älvsborg Södra

Bredared besökte Blekinge

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2012-08-20

Tidigt på morgonen onsdagen den 13 juni samlades ett trettiotal medlemmar vid garagen i Bredared för att starta en fyradagars resa till Blekinge.
Detta har föregåtts av en studiecirkel under vintern med ett antal träffar där resmålet Blekinge har varit ämnet.
Resan arrangerades av föreningens mångårige reseansvarig Janet Martinsson, som dessvärre flyttat från Bredared, men trots det åtagit sig att ordna även den här resan.

Vägen gick över den ombesjungna Apladalen i Värnamo där fika intogs. Därefter gick resan vidare till Karlshamn där man skulle övernatta i tre nätter. Där blev det en guidad tur genom Karlshamn som även innehöll besök på Museet i Karlshamn och Punchmuseet och tills sist även Skottbergska gården. På kvällen genomfördes en guidad rundtur i Eriksbergs viltreservat.
På torsdagsmorgonen efter frukost gick färden till Brömsebro som är mest känt för två saker: Fördraget i Brömsebro 1541 mellan Gustaf Vasa och Kristian III och Freden i Brömsebro 1645 där bland annat Ösel, Gotland, Jämtland och Härjedalen blev Svenskt territorium.
Sedan fortsatte resan till Kristianopel och därefter till Karlskrona där det blev lunch på restaurang Eken. Efter lunch genomfördes en guidad rundtur genom Karlskrona som slutade vid fattigbössestatyn Rosenbom, som står utanför Amiralitetskyrkan, som även den fick ett besök. Tills sist besöktes även Marinmuseet.

Fredagen började med besök på Linslöjden i Bräkne-Hoby och sedan Blomstergården i Eringsboda. Lunch intogs på Bergslagskrogen i Ronneby. Sedan blev det en guidad tur genom Ronneby som avslutades med lite tid på egen hand. På kvällen serverades middag på hotellet och tills sist TV-bevakning av EM-kampen i fotboll mellan Sverige och England. Det svenska landslaget gjorde en bra match men England vann ändå till slut med 3-2.

På lördagen som var resans sista dag for man, efter frukost och utcheckning från Hotellet, till Jämshögs Museum som är inrymt i den gamla skolan och där författaren, nobelpristagaren Harry Martinson och författaren Sven Edvin Salje båda har varit elever. Därefter till Nyboda och Harry Martinsons födelsehem. Nästa anhalt var det charmiga Blekingesamhället Hällevik som även är känt för att Mjällby spelar sina hemmamatcher på Strandvallen där. Det blev även ett besök på fiskemuséet och som avslutning lunch på Dagmars hamnkrog i Hällevik. Hemfärden gick via Sölvesborg och vidare hem till Bredared. Alla var överens om att det varit en mycket lyckad resa.

 

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2012-08-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas