Det blev en tidig morgon då bussen gick redan vid sextiden, med ett underbart väder. Lite kallt var det förstås men det var ingenting mot vad det var i Norrtälje. Där var vädret blåsigt och kallt, men vi är ju nära Östersjön så det var kanske inte så konstigt.
När vi var framme så träffade vi på vår guide Michael Blum. Han är förutom stadsgudie också skärgårdsguide och har bland annat Saltkråkan som sitt område. Han berättade om Norrtälje och händelser som har ändrat stadsbilden. En gång i tiden gick det faktiskt att åka tåg dit, vilket inte är möjligt idag, däremot så pekade han ut var järnvägsstationen fanns. Post fanns det också och vi hade med några i gruppen som faktiskt hade arbetat där. Men idag finns det ju inte något postkontor att tala om.
På vår vandring så gick vi förbi en fågelholk som det stod ”Flygfärdiga ungar söker hyresrätt” Det är ungdomarna i staden som sätter upp denna. Vandringen fortsatte med att vi gick förbi en runsten som är ett fornminne från gamla Norrtälje och den står vid Hantverksgatan alldeles i närheten av ån. Ån gick 5 meter högre upp då än vad den gör idag. 1623 anlades ett vapenfaktori och där anställdes tyska hantverkare. Norrtäljes Missionskyrka byggd 1915 är idag föreningslokal och kulturhus. Vi gick även förbi Elektricitetsverket vilket det var en del diskussioner om när Norrtälje fick el-ström. Det var en man som drev en verkstad längre ned efter ån som ville ha el i stället för gaslampor då behövde han bara trycka på en knapp för att starta sina maskiner.
Hela Norrtälje utom ett hus och en lada (de är tyvärr inte kvar idag) brann ner 1719 och det var ryssarna som anlade eldsvådan. Rådhuset är ett sevärt hus som är byggt på 1730-talet. Det lutade framåt en gång i tiden och då stöttade de upp det med stöttor, nu lutar det lite bakåt. Idag är det ett välbesökt hus, då många tycker att det är trevligt att gifta sig där. Då kan de även ha Michael Blum som vigselförrättade om de vill. Michael Blum berättade också om alla de författare som ibland bodde i Norrtälje. Där var bland annat Nils Ferlin, Evert Taube och Albert Engström.
Vid fortsättning på vår vandring så gick vi till en staty av Nils Ferlin och där fortsatte Michael att berätta om Nils Ferlin och om vi visste att han var född i Karlstad och växte upp i Filipstad där det också finns en staty av Nils Ferlin sittande på en soffa, vilket de flesta av oss visste.
Så gick vi vidare till slutpunkten på vår vandring genom Norrtälje. Vi stannade vid ett monument som det stod Ruriks skepp på. Ännu idag finns det släktingar kvar efter Rurik kungen av Spanien är en av dem men de flesta finns i gamla Ryssland. Alla tyckte det var en alldeles fantastik vandring i Norrtäljes historia. Det enda som inte var lika bra var vädret, men det kan man inte göra något åt. Vi tackade Michael Blum för en mycket intressant guidning och återvände till bussarna.
Nu var det dags att ställa resan mot Kapellskär och turen till Mariehamn. Ombord åt vi lunchbuffé. Även här var det disigt ute till havs, så man såg inte så mycket mer än när vi närmare oss Mariehamn och sedermera även Kapellskär. Nu återstod bara resan hem till Köping efter en mycket minnesrik och trevlig dagsutflykt.
Text Inga-Britt Lövelius
Landet runt | SPF Västmanland