Landet runt | SPF Skaraborg

De Nio öarnas väg

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-09-26

I Stenungsund mötte guiden Hans Berglund upp. Att sakligt och intressant levandegöra en hel bygd och invånarnas personligheter och särdrag utan att förfalla till datum och faktatragglande gör skilnaden mellan en lyckad resa och en tråkig dito.
För att fördriva restiden på Västgötasidan hade resledarna lagt in en mobil tipspromenad att lösa under dagen. Vet ni var Sveriges lägst belägna motorväg går? 13.4 meter under medelvattennivå. Naturligtvis Tingstadstunneln. Andra kluriga frågor diskuterades högljutt och energiskt.
altFörsta kafferast togs vid Almeöns rastplats. Bron som så tragiskt seglades ner för 30 år sedan Är nu uppbygd med de bärande Pylonerna på säkert avstånd från fartygstrafiken. Uddevalla har ju en stor hamn, med mycket trafik som passerar här.
En kul grej! Sveriges alla parkeringsplatser är nedlusade med fula ” betongsuggor” Här hade de ersatts med fina sittvänliga betongejdrar. Ett tips för Falköpings fullmäktige!! Hetta på n´åt sum en kan ” sitta slöeer” på när en vell må gott.
Färden går vidare till Rönnäng Klädesholmen. Hans berättar om den gamla fina bebyggelset med rötter i fiske, båtbyggeri och jordbruksnäringen. Nu är de flesta fastigheterna pietetsfullt renoverade och betingar priser som jämfört med Falköping ligger en nolla högre. Nackdelen är att den bofasta befolkningen i de här attraktiva samhällena under vinterhalvåret inte räcker till som underlag för den service som ett modernt samhälle kräver.
Akvarellmuseet i Skärhamn. Sommarens utställning visar alster utav Emil Nolde en Dansk/ Tysk målare. Bokstavligt och bildligt en färgstark målare. Som många andra vid den tiden fick han trubbel med nazisterna, de anklagade honom för degenererande verksamhet.
De flesta kyrkor i Bohuslän är av naturliga skäl byggda utav sten. Ett undantag är kyrkan i Hälleviksstrand. En mycket vacker kyrka i stavkyrkoornamentik, blandad med gotik, barock och jugend.
Magarna börjar knorra. Vi ställer färden till hotel Sjögården Ellös. Vägg i vägg med Hallberg- Rassy. Tyvärr hade vi inte checkhäftet med oss, eller också var det något med täckningen! Efter en god lunch rullar vi mot färjeläget Fröjendal för befodran mot Malön, Flatön och Ängön. Kända genom Evert Taubes diktning och viskonst.
Naturligtvis måste vi knå oss in vid stätte brygga! Handelsman Gustav Johansson hyrde ut till Evert Taube under åren 1942-45. Resten är historia. Handelsman Flinks handelsbod var känd och etablerad.
Via Ängö färja blev det transportsträcka över Bokenäset till Torp och E6:an. Över den vackra Uddevallabron till en snabbfika utanför Ljungkile. Förr i tiden var många av de större vägarna i Bohuslän stensatta. När motorvägen E6 byggdes byggnadsminnesförklarades en stensatt bit av gamla A2/ E6. Bohuslän till hörde Danmark/ Norge, därför pågick det ständiga gränsstrider med Sverige.För att få fram militär och materiel var man tvungen att bygga hyfsade vägar i den svåra terrängen. En vägbit och en vacker valvbro som finns kvar heter Kungsvägen .
I Stenungsund lämnade vi hem Hans och tackade för väl utfört arbete.
Maja som manövrerat ” Gamla Bettan” med milimeterprecision i gränderna med taköverhäng på höjden, och blomlådor och stenrösen på härsan och tvärsan, drar nu järnet mot Falköping. Enda återstående bensträckar- pausen blir i Hol där vi köper 300 sorter godis” till barnbarnen!!”
Insänt av Reidar Forsblad

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-09-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas