Landet runt | SPF Dalarna

Dela eller slås ihop, det är frågan

SPF Dalarna
Publicerad 2011-08-11

Resan gick först till Forsmarks gamla järnbruk för ”bussfika”.  Där kunde man promenera en stund i den vackra bruksmiljön.
Men sedan togs vi omhand av Svensk Kärnkraft efter att legitimationerna kontrollerats och vi försetts med skyddshjälmar och skyddsmasker. Inga kameror eller mobiltelefoner!
 Buss tog oss in i det strängt bevakade området med de tre reaktorerna.  Guiden berättade om den stora kärnkraftsanläggningen. Den ligger isolerad ute vid östersjökusten. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3 svarar tillsammans för en sjättedel av Sveriges kärnkraft. Över 50 % av Sveriges energiförsörjning kommer från kärnkraft.
1 500 personer är anställda här förutom ytterligare 1 000 vid årlig tillsyn och reparationer.
Men nu till anläggningen för förvaring av kärnbränsleavfall. Den ligger strax intill längst ute vid kusten. Där förvaras låg- och medelaktivt avfall i tunnlar djupt inne i urberget 80 meter under Östersjöns yta. Buss körde oss längst ned i berget till en utställning med presentation av anläggningen. Luften var svalkande till skillnad från sommarhettan ovan jord.  Vi kunde pröva saltsmakande vatten som sipprade ut från bergväggen och som inte sett dagens ljus på 7 000 år.
Svensk Kärnbränslehantering planerar i Forsmark för slutförvaring av Sveriges högaktiva avfall. Inneslutet i kopparkapslar och vattenabsorberande bentonitlera långt nere i urberget måste avfallet kunna förvaras i 100 000 år – ”fram till nästa istid”. 
Besöket till Forsmark gav en del att tänka på och det kunde vi diskutera över laxen i lunchrestaurangen vid Furuviks brygga.
altNu gick färden vidare till Mackmyra järnbruk. Det gamla bruket har fått en ny framtid sedan Mackmyra Svensk Whisky 1999 etablerade sig som landets första producent av whisky, sedan 2008 finns produkten i Systembolagets sortiment.
Guiden Patrik berättade entusiastiskt och vi kunde med vita skyddskläder besöka destilleriet i 45-gradig värme och bese processen där vatten, malt och humle blir whisky. Man har vida planer på utbyggnad strax utanför Gävle.
Provsmaka? Nej minsann, det är inte tillåtet, inte heller gårdsförsäljning. Bara slutna sällskap efter ansökan kan få smaka.
Det blev en mycket intressant resa, fint ordnad av resekommitténs Ingalill Bergvall.
Gustaf Lagerby

SPF Dalarna
Publicerad 2011-08-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas