Köpinghus bjöd på Roslagshistorier
Landet runt | SPF Västmanland

Köpinghus bjöd på Roslagshistorier

SPF Västmanland
Publicerad 2012-03-08

SPF Köpingshus sammankomst den 16 februari. Till dagens sammankomst hade  90-tal seniorer kommit  för att höra Michael Blum en av landets skickligaste tolkare av Albert Engströms Roslagshistorier. Bland alla historier från Roslagen så sjöng Michael en del sånger och då hade  Jörgen Toresson  spelat in musiken. Vi hade tidigare träffat på Michael Blum då han var guide när vi var till Norrtälje och då berättade han Norrtäljes historia.

Michael Blum berättade att Albert Engström var målare, författare, humorist och allmänkonstnär. Hans böcker har många roliga historier och humoristiska teckningar. Vem är det inte minns figuren Kolingen bland många flera. Michael  berättade  om Albert Engström och hans vänner där det fanns mycket roligt som hände. En man Janne Mattson berättade många historier och skröt alltid för Albert. Albert Engström gjorde teckningar i olika böcker  som t ex Pyttans A-B och C-D bok.  I tidningar som Söndags-Nisse och sedan den egna tidningen Strix som blev mycket kända på grund av de många karikatyrena.   Under sitt framträdande hade Michael både seglarmössa och halmhatt beroende på vilken historia han berättade eller sjöng.

Evert Taube blev julen 1915 hembjuden till Albert Engström och blev något av en elev i målning och skrivandets konst hos Albert. Evert blev inte bara elev utan han förlovade sig med Alberts dotter Malin och de var förlovade i 3 år. Efter att Malin hade lämnat Evert och rest till Göteborg skrev Evert visan Västanvind som var tillägnad Malin. De återförenades senare och åt en middag på Gyllene Freden. Efter middagen gick de och kastade sina ringar i strömmen. Hur det gick sedan för Evert vet vi ju alla.

Avslutningsvis så sjöng vi Calle Schewens vals som allsång.

Många långa applåder och skratt fick Michael Blum från oss.

Vid kaffet fick vi information om ACTIC som är den förening  som idag har träningen på Karlbergsbadet . Därefter var det lottdragning som avslutade en trevlig eftermiddag.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2012-03-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas