Det finns ett spel för alla
Landet runt | SPF Dalarna

Det finns ett spel för alla

SPF Dalarna
Publicerad 2015-10-05

I Tyskland spelar 40% av de vuxna sällskapsspel, i Sverige är det mest barn som spelar spel.

Lennart Nilsson fick ett spel i julklapp varje år när han var barn i början på 1950-talet. Och så föddes hans stora spelintresse. Idag har han 336 spel sin ägo. Vid ett möte med SPF Seniorerna Falun berättade han om intressanta spel.

Lennart definierar sällskapsspel som att man måste vara fler än två, alltså faller schack bort. Monopol och Mahjong har väl de flesta av oss provat på någon gång, men Lennart tycker att Monopol tar för lång tid och den som lyckas köpa både Centrum och Norrmalmstorg vinner oftast.

Några förslag från Lennart:

PANDEMIA – det handlar om att rädda världen från olika farsoter. Hela världen är ett enda stort spelfält och spelarna måste samarbeta om man ska kunna rädda mänskligheten.

ROBORALLY, bra spel för 10-15-åringar, något att locka barnbarnen med. Man tar ett kort och följer instruktionerna, – två steg framåt, ett steg åt sidan på spelplanen osv.

KUNSKAPSSPEL – olika typer av frågesport, där man kan komplettera med nya kort när man tycker att man kan de gamla frågorna. Trivial Pursuit är äldst, sedan har vi exempelvis NE, Nationalencyklopedin och Besserwisser.

CIVILISATION – ett amerikanskt spel om människans utveckling och Lennarts stora favorit.

GEILÅSPILLET, ett idrottsspel där man förflyttar sig med antingen turskidor eller slalomskidor. Att åka med slalomskidor genom en tät granskog eller med turskidor i störtloppsbacken är inte alltid det lättaste.

LANDSLIDE som fått sitt namn efter Richard Nixons jordskredsseger i det amerikanska presidentvalet 1972. Bara fyra deltagare och enligt Lennart spännande till sista sekund när spelarna slåss om elektorsröster.

JÄGERSRO en klassiker som passar alla.

De stora spelfabrikanterna idag är USA och Tyskland, men varför inte göra ett eget spel? – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lennart som också tipsar om några webbsidor:

Boardgamegeek.com – bästa sajten. Olika spel bedöms och här kan man läsa om regler och också beställa spel.

Worldofboardgames, svensk spelaffär som finns i Umeå.

Alphaspel och Pricerunner (spel) kan man också prova.

Karin Bökman

SPF Dalarna
Publicerad 2015-10-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas