Docent från Uppsala höll föredrag om sjukdomen KOL på SPF i Mora
Landet runt | SPF Dalarna
Foto: Colourbox

Docent från Uppsala höll föredrag om sjukdomen KOL på SPF i Mora

SPF Dalarna
Publicerad 2014-03-28

Innan mötet spelade fyra genommusikaliska herrar, nämligen Bertil Andersson, Börje Elofsson, Hans Gunnerås och Leif Englund, härliga medryckande låtar. Vi fick lyssna till Over the rainbow, Side by side, Besame mucho och många fler.

Börje Elofsson hälsade alla medlemmar välkomna och ett särskilt välkommen till Docent Margareta Emtner från Uppsala Universitet, som var inbjuden till detta möte. Hon kom för att föreläsa om både Hjärt-Lungfonden, Astma och KOL. Hon började med att fråga om vi mindes när vi fick gå på skärmbildsundersökning under 1950-talet. Så går det ju inte till nuförtiden. Margareta berättade mycket ingående om sjukdomen KOL, om kronisk bronkit, bronkiolit, emfysem och att rökning är den stora boven när man drabbas av detta. KOL är en lungsjukdom och har en långsam utveckling, den kallas även för systemfunktion. Margareta berättade att 40% av flickorna som går i gymnasiet i Stockholm är rökare. Hon fortsatte sedan med att tala om Astma, att det är en inflammatorisk sjukdom. Arv har stor betydelse, även immunförsvaret, stillasittande, viktökning, luftföroreningar, pollen eller stark parfym påverkar Astma.  Det blev en hel del frågor också ifrån publiken under hennes föredrag och alla fick svar på sina frågor. Margareta Emtner talade mycket om hur viktigt det är med motion. 10 minuter är bättre än ingenting men att gå 30 minuter/dag är väldigt bra. Börje Elofsson tackade henne för detta intressanta föredrag och överlämnade en pingla som tack för hennes medverkan här hos oss på SPF. Ordföranden, Stig Sjöholm, tackade sedan Programkommittén för att de bjudit in en sådan kompetent person från Uppsala.

Jonas Östberg från Vuxenskolan berättade sedan om olika kurser, såsom datakurs, olika språkkurser och meteorprojekt. Börje Elofsson förrättade  lotteridragning och puffade för nästa möte då Falu Evergreen kommer  och underhåller.

Pennfäktare Ing-Marie Kullander

SPF Dalarna
Publicerad 2014-03-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas