Landet runt | SPF Bohuslän

Dramatiska turer på Norgeresa

SPF Bohuslän
Publicerad 2011-08-10

Färden gick genom den leende Gudbrandsdalen med sina mjuka, vänliga dalsidor och stora lantgårdar via Lillehammer och Dombås. Så småningom ändrade landskapet karaktär – i Romsdalen mötte vi höga fjäll och forsar.  Den ytterst dramatiska Trollveggen med kusligt branta bergväggar och Mardalsfossen med sina skummande, dånande vattenkaskader gjorde djupt intryck.
Målet var länshuvudstaden Molde, ”rosornas stad”, där vi inkvarterades på utmärkta Quality Hotel Alexandra, beläget vid kajen.  Att dagligen se Hurtigruttens fartyg lägga till var ett uppskattat nöje! Med sin närhet till vattnet och sin magnifika fjällkedja i fonden imponerar staden, inte minst för att man lyckats återuppbygga den på ett tilltalande sätt efter kraftiga bombningar under andra världskriget. Molde bjuder på intressanta evenemang året runt, och särskilt den årliga, internationella jazzfestivalen drar många turister.
Att vännerna Björnstjerne Björnson, Henrik Ibsen och Alexander Kielland brukade träffas och umgås i just Molde  ger också staden lite extra glans!
 Via färja gick turen nästa dag till Ålesund, belägen på en av de yttersta öarna i havsbandet. Vår guide berättade om den stora brand som ödelade hela staden en stormig januarinatt 1904. På kort stund blev 10 000 människor hemlösa, men endast en person dog. Staden återuppbyggdes med stenhus, varav många i jugendstil.
Lunchen på ”Fjellstua” uppe på berget Aksla bjöd på läcker fisksoppa men framför allt på en magnifik panoramautsikt över staden!
Eftermiddagen ägnades åt ”Trollstigen”, en av Norges största turistattraktioner. Att krångla sig nerför dessa branter med täta kurvor och kraftiga lutningar kräver en skicklig chaufför, och vi var tacksamma när vår Per lotsat oss ner till ”fasta marken” igen!
Sista dagen stod Kristiansund med sin omdebatterade, moderna kyrka på programmet. Vår guide pekade även ut oljehamnen, en gigantisk anläggning. Därifrån avgår s.k. supply-fartyg som servar oljeplattformarna utanför kusten. Med sitt havsläge påminner staden om Ålesund, men den har ytterligare en attraktion: Atlanterhavsvegen! Det som ursprungligen skulle ha blivit en järnväg över en mängd småöar blev i stället en bilväg, och vilken väg sen! Vackrast i världen? Att ha hela Atlanten tätt inpå sig kändes kittlande underbart!
Ett besök i Kalkgruvan Bergtatt i Eide, driven av familjen Naas sedan 1938, blev för många en höjdpunkt. Tack vare Per Nordins kontakter fick vårt sällskap en exklusiv möjlighet att studera denna helt nya sevärdhet, enhälligt hyllad av resebranschen som det verkligt stora upplevelse-resmålet. På eldrivna flottar förs gästerna genom en effektbelyst vattenlabyrint 300 meter in i berget! Plötsligt vidgar sig tunneln och man glider in i en stor sal, upplyst av kristallkronor – helt magiskt! Vår lunch serverades i en annan ”kyrksal”, prydd med marmorlampor i olika färger. Till kaffet blev det en extra överraskning: dragspelsmusik, exekverad  av Odd-Arne Halsaas , anställd på företaget men också populär lokal artist. Upplysningsvis kan nämnas att gruvan har idag 40 km gångar i 11 våningar.
Det var en synnerligen nöjd och tacksam grupp som anträdde hemresan till Sverige, uppfyllda som vi var av oförglömliga skönhetsupplevelser och trivsam samvaro. Mycket hade vi dessutom lärt oss, tack vare Pers oförtröttliga guidning under resans gång.
Text Agneta Bager-Josephson
[fblike}

 

SPF Bohuslän
Publicerad 2011-08-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas