Härlig båttur på Göta Kanal
Landet runt | SPF Dalarna

Härlig båttur på Göta Kanal

SPF Dalarna
Publicerad 2015-08-03

Väckarklockan ringde tidigt för alla oss 59 medlemmar i SPF Seniorerna Falun som skulle göra en båttur på Göta kanal. Avfärd från Falun redan kl 06.00. Återigen en av dessa många regniga dagar men ombord på bussen uppmanade Ruth oss alla att hålla tummarna för att vädret skulle bli bättre. Och se när vi kom till Sjötorp så hade det slutat regna och man kunde ana lite solsken bland de tunga molnen. Det skulle visa sig att vi fick en härlig båttur med mycket solsken och endast någon kortvarig regnskur.

I Sjötorp gick vi ombord på m/s Bellevue för en fem timmar lång tur på Göta Kanal till Töreboda. Vi passerade 16 slussar och tre broöppningar varav en vid E20 (Stockholm-Göteborg) i Lyrestad.

M/s Bellevue är byggd i Tyskland 1961 och tar 220 passagerare. Kaptenen heter Sonny och är känd från TV-serien Göta kanal i TV3. Allteftersom vi gled fram på kanalen berättade han om olika sevärdheterna varvat med kanalens tillkomst och historia.

År 1810 påbörjades byggandet av Göta kanal under ledning av Baltzar von Platen. Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har 58 slussar. Kanalens totala längd är 190 km, djup 3 m och bredd ca 14 m. Av sträckan är 87 km grävd kanal. Arbetet utfördes med enkla handredskap av ca 60.000 man, i huvudsak indelta soldater.

Västgötalinjen, Sjötorp -Vättern blev färdig först och invigdes 1822. Östgötalinjen, Motala – Mem först tio år senare 1832. Tillsammans med Trollhättekanal bildar Göta kanal en vattenväg tvärs genom Sverige från kust till kust. Tre passagerarfartyg: m/s Diana, m/s Juno och m/s Wilhelm Tham trafikerar under sommarmånaderna sträckan Göteborg – Stockholm.

Sjötorp och Vänern ligger på 43,8 m nivån och genom slussning i 16 slussar kom vi upp till 91,6 m nivån i Töreboda. Vid sjön Viken, strax efter Töreboda, ligger kanalens högsta punkt 91,8 m.

I Lyrestad gjorde vi ett stopp på 40 minuter och vi kunde då besöka stora hembygdsmuseet, inrymt i Hamnmagasinet, som ägs och drivs av hembygdsföreningen. I tre våningsplan visas allt från en telefonsamling, jordbruksredskap, interiörer av bomiljöer till en lanthandel från sekelskiftet.

Kluriga frågor att lösa, sång, roliga historier och diktläsning ”förkortade” bussresan betydligt. Ett extra tack till Erling för dina stämningsfulla och underfundiga dikter. Du är verkligen en riktig poet!

Prognosen för hemresan var regn så vi drack ”bussfikat” på båten innan vi anlöpte sluthamnen i Töreboda. Det blev faktiskt uppehållsväder ända tills vi närmade oss Borlänge då regnet började igen. Hemma visade regnmätaren att det kommit 33 mm under dagen så vi hade verkligen haft tur med vädret. Ett stort tack till Ruth Trued som fixade bra väder och en härlig båttur på Göta kanal.

Klicka här för att se fler bilder.

Per Börjesson

SPF Dalarna
Publicerad 2015-08-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas