En svensk tiger! Det blev verkligen orden för dagen när Jan-Olof Nilsson kåserade under rubriken ”Anrop Red Dog” vid SPF Kärnans månadsmöte 25/10. Man kunde nästan höra den berömda knappnålen falla när han berättade den både roande, gripande men framför allt tankeväckande historien om en amerikansk bombplansbesättning. Så tyckte säkert de cirka 150 medlemmar som, efter att spisat ärtsoppa med punsch, lät sig gripas av ämnet.
Det var tio unga pojkar, i tjugoårsåldern, som utbildades till att flyga och hantera ett av de dödsbringande bombplanen B24 Liberator. En av de nyutbildade var piloten ombord, Roger Hicks, född 1920, och tillsammans med tusentals andra befann han sig ganska snart på en bombflygbas i England. Den basen skulle bli utgångspunkt för en dramatisk resa som slutade med nödlandning strax utanför Falkenberg och internering i Rättvik.
Efter ett antal ”lätta” uppdrag över Tyskland lyfte de den 17 januari 1945. Målet var Rhenaniaraffinaderierna i Hamburg. Efter att ha släppt sin bomblast, träffas planet av tysk luftvärnseld. Efter olika övervägande fattas beslut att försöka ta sig till Sverige. Ingen lätt uppgift, med skadat plan, läckande bensin, fientligt jaktflyg och – utan karta!
Men med stor skicklighet och en portion tur, nödlandar planet. Utan piloter och med två kvarglömda besättningsmän, som klarar sig utan en skråma. Så gott som alla tas om hand av bönder i närheten. Men Hicks saknas! Det visar sig emellertid att han trodde sig vara i Tyskland och gömde sig, ända tills han såg Gunder Häggs namn i Hallands Nyheter, som han hittat på ett utedass. Då först vågade han ge sig tillkänna.
Internering följde sedan i Rättvik, på Turisthotellet. I Rättvik fanns det både snö och vackra dalkullor. De flesta pojkarna hade inte sett vare sig det ena eller det andra. Så mötet blev trevligt. Inte minst för en del kullor. Även om Jan-Olof kunde berätta om en flicka vars amerikanska pappa som dog bara en månad innan hon beslöt sig för att söka upp honom.
Efter kriget återvände alla till USA. Dock köpte ett svenskt flygföretag några bombplan som var användbara och som senare bildade stommen i verksamheten.
Men historien slutar inte där. Flera av besättningsmännen återvände senare för att besöka bland annat platsen för nödlandningen. Då kunde många kringboende leta fram flytvästar, rodertrissor m.m. som de sparat efter händelsen.
Lars-Gösta Hultberg
Läs mer på www.historieresan.se