Falubygden på Irland – igen
Landet runt | SPF Dalarna

Falubygden på Irland – igen

SPF Dalarna
Publicerad 2014-10-02

Sista dagen på Irland. Solen strålar (som den gjort hela tiden) och vi guidas genom en storstad med breda avenyer och samtidigt långa långa husrader med vackra dörrar kända från många vykort. Statyer av irländska hjältar och berömda skalder som, James Joyce, G.B. Shaw och Oscar fanns överallt.

Vad hade vi upplevt sedan den tidiga morgon vi lämnade Falun?

Jo, ett land med ett våldsamt förflutet med terrordåd på båda sidor, strider mellan katoliker och protestanter och ett kluvet land. Men överenskommelsen långfredagen 1998 säger att eventuella konflikter ska lösas med fredliga medel och så har det förblivit. Landet, som i många hundra år slitits sönder av strider och där en del av befolkningen behandlats nästan som slavar och som därtill blev av med sin huvudföda, potatis, som drabbades av sjukdom. Många dog av svält och många emigrerade och befolkningstalet sjönk drastiskt.

Men ändå, Irland har kvar sin charm sin vänliga befolkning och sin hjälpsamhet mot främlingar. De har sin egen musik med egna instrument, egna danser, egna idrotter och till och med egen fotboll.

Öl och whiskey finns överallt. Vi besökte ett av landets största destillerier –Bushmills- med provsmakning. I Dublin lärde oss hur man häller upp en Guiness och fick intyg på det och åtminstone en av deltagarna fick pröva att dansa riverdance. I Belfast såg vi ”the Titanic experience” ett museum i fyra våningar där man fick följa sista resan och allt däromkring. Fascinerande.

Naturen är inte leende överallt. Det finns höga berg på Irland och intressant natur bland annat Giant´s causeway där man kan se till England vid siktigt väder. Men mycket gräs och mycket får finns det också.

Efter inträdet i EU och freden blev plösligt Irland en ekonomisk tiger. Massor av företag flyttade dit och startades också. (Ryanair till exempel). Så kom den ekonomiska krisen! Men irländarna är sega och kom snart tillbaka. Och det gör nog vi också efter sista dagens ”Irish stew” (irländsk lammstuvning) och en fantastisk irländsk afton.

Se fler bilder här.

Text: Ingrid Melin Bilder: Bo Nyström, Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2014-10-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas