Falubygden reste till vildmarksteatern Loses
Landet runt | SPF Dalarna

Falubygden reste till vildmarksteatern Loses

SPF Dalarna
Publicerad 2014-09-17

Så var det dags att fara åt Hälsingland med Stig Olsson. Han hade lockat med upplevelser av ovanligt slag i de djupa milsvida skogarna i Finnmarken. Med spänning for vi en hurtig skara pensionärer från SPF i Falun, till det lilla torpet Loses mellan Edsbyn och Bollnäs. Där var tillagningen i full gång med gräddning över öppen eld av specialiteten kolbullar med stekt fläsk, lingonsylt och lingondricka som vi lät oss väl smaka. Många kände till kolbullar sedan tidigare men för en del var det en ny bekantskap med dessa rårake-släktingar och för oss alla var det en delikat upplevelse.

Huvudattraktionen denna dag var utomhusteatern ”Finnskogsteatern” i Loses, ett gammalt flerhundraårigt torp från finska invandrartiden. Där har i nutiden eldsjälar konstruerat och byggt en teaterlokal där scenen är naturen kring tunet på gården och publiken har placerats på en väl tilltagen rotunda med tak och som är vridbar varvet runt. Detta lär vara den enda teaterlokal i Sverige med vridbar publiklokal under tak. Skådespelarna var skickliga amatörer som hade gott om plats framför den ”rörliga” publiken. Här har givits föreställningar sommartid alltsedan 1993 . Den drivande entusiasten bakom både teatern och föreställningarna är David-Reino som i sammanhanget är både manusförfattare, regissör och teaterdirektör. Årets föreställning hette ”Bröderna” och byggde på upplevda händelser i hans egen släkt. Det var både livfullt och humoristiskt och med ett flertal inlagda sångnummer. Publiken var helt nöjd och överväldigad av denna finnskogshistoria.

På gården finns också en imponerande byggnad i form av en enorm lappkåta använd som extra samlingsplats.

Efter föreställningens slut, som även innefattade kaffepaus, for vi med bussen genom de trolska blånande finnskogarna norrut till Bollnäs där det på restaurang Terassen vankades en läcker 2-rätters middag före återfärden till Falun.

Det var en mycket nöjd skara pensionärer som kom hem efter att ha ”dragit åt Hälsingland” under den blide och humoristiske Stigs ledning och med en kunnig Tony som bussförare.

Du kan se fler bilder här.

Text Hans Nilsson, foto Maud Nilsson

SPF Dalarna
Publicerad 2014-09-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas