Falubygdens lyckade resa
Landet runt | SPF Dalarna
Foto Stig Oskar Hellberg

Falubygdens lyckade resa

SPF Dalarna
Publicerad 2012-04-11

Mycket fick vi från SPF Falun, med 14 medlemmar från SPF Borlänge, i en välfylld buss uppleva under en 4 dagar lång resa till Helsingfors. Efter en natt på båten började dagen med en guidad rundtur i Helsingfors, en stad med många influenser både från Ryssland, Sverige och främst tyska arkitekter. Efter lunch på hotellet var det dags för ”Kristina från Duvemåla”, med många lysande prestationer av främst finska men också svenska skådespelare. Detta gripande skådespel berör nog de flesta, många har ju fortfarande släktingar med gamla minnen från landet Amerika, sparade brev med både glädje och sorg och kanske personer som försvunnit för alltid. Många berättelser om de första svåra åren i ett nytt okänt land.

2008 påbörjades ombyggnaden av den anrika Svenska Teatern i Helsingfors och den 29 februari 2012 (skottdagen!) invigdes den omsorgsfullt nyrenoverade vackra lokalen med premiären på musikalen ”Kristina från Duvemåla”. Det var första gången den omåttligt populära föreställningen, skapad av Benny Andersson och Björn Ulveus, spelades utanför Sverige. Ett kanske något vågat projekt för en mindre scen, med mindre resurser och med bortåt 60 medverkande personer. Det finsk-svenska samarbetet har dock blivit en succé av stora mått med en gripande föreställning efter Vilhelm Mobergs mäktiga epos om den stora utvandringen under 1800-talet, cirka 1 miljon svenskar och 80.000 svensk-finländare beräknas ha lämnat hemlandet för det stora landet i väster.

Efter frukost följande dag blev det avfärd till konstmuséet Ateneum med en jätteutställning av vår ”egen” Carl Larsson. Flera salar var fyllda av inhyrda verk från museer och privata samlingar – från tiden i Frankrike och framåt tills han med familj flyttade till Sundborn och bostaden i Falun där barnen gick i skolan. Där fanns monumentalmålningar, tavlor med barn, hustru Karin, grannar och bybor och mycket från Nationalmuseum i Stockholm.

Åter till båten med gemensam middag, trevlig kväll och välbehövlig sömn var vi tillbaka i Stockholm. Resan gynnades av mycket sol och fint väder – det var dock något kallare i Helsingfors! Alla trivdes och särskilt måste vi tacka vår reseledare Ingalill Bergvall som alltid fanns tillgänglig och som såg till att allt fungerade. Ett stort tack till Ingalill och vår chaufför och till Tobbes Resebyrå för en skickligt genomförd innehållsrik resa!

Inge Relefors

SPF Dalarna
Publicerad 2012-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas