Falubygdens roliga timme
Landet runt | SPF Dalarna

Falubygdens roliga timme

SPF Dalarna
Publicerad 2012-09-17

Magister Bo Thorngren, tidigare gymnasielärare i Falun, höll inför en fulltalig skolklass pensionärer på septembers månadsmöte en kåserande lektion om Grönköping och Grönköpings Veckoblad, Sveriges största månatliga veckotidning, nu hundraårig. Men den är ständigt aktuell och speglar de viktiga händelserna i Grönköping med omnejd. Till omnejden räknas Sverige och ibland även övriga världen. Grönköping finns överallt och ingenstans, även i Falun. I den ålderdomliga språkdräkten, inte alltid rätt i passformen, speglas dagens händelser varsamt och löjeväckande.

Det gamla persongalleriet är stort och nya namn tillkommer i takt med samhällets utveckling. Bo presenterade bland stadens invånare polis Paulus Bergström, ständigt alert, den alltid brottsmisstänkte och brottslige f. förrädaren Hildor Peterzohn, skönhetsdrottningen och konferenvärdinnan fr. Agneta Palmodin, ständigt 27, elegante stjärnadvokat Donald Beaumaré, börsspekulant och nolltaxerare. Den vanartige gossen Ruda känner vi alla till men nu också hans syster Stina ”Stryparn” Ruda, fotbollshuligan i Läspe Army. Företrädare för våra politiska partier finns givetvis i staden, bland andra stadsrådet Joel Eriksson (S), godsägare Justus Brylén (M), riksdagsman Jonas Krökén i Kröken (C). Konung Erik Läspe & Halte är stadens grundare.

Men framför allt stannade Bo vid stadens kulturella storhet, skalden och expediten i Varuskrapan Alfred Vestlund med den blygsamma signaturen och med poesi som är en skrattspegel av sekelskiftesromantik. Poetens svåra stund är i december då nobelpriset utdelas, han slutar aldrig att hoppas.

I Grönköping uppfanns världsspråket Transpiranto, en sammanlödning av flera viktiga språk. Men det kom aldrig att användas utanför staden. Dock är mycken betydelsefull svensk poesi förtjänstfullt transpirerad. ”Cantom studiosi extrabonjour, lassom galeja in spring juvenar…”

Det är lugnt och fredligt i Grönköping och problemen löses alltid tack vare förståndiga och framsynta tjänstemän och politiska makthavare.

Det blev verkligen en rolig timme när Bo presenterade Grönköpings lilla värld. Igenkänningsfaktorn var stor och skratten många. Bo hoppas att flera ska bli prenumeranter på det månatliga veckobladet. Vi är kanske den sista generation som riktigt kan uppskatta det.

Mötet inleddes med att den nya Kulturkommittén presenterade sig och höstens program. Ingalill Bergvall berättade om kommande resor. Valberedningens nye sammankallande Erich Colberg presenterade sig och gjorde några efterlysningar.

Text: Gustaf Lagerby
Bild: Björn O. Henriksson

SPF Dalarna
Publicerad 2012-09-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas