Falubygdens SPA-resa
Landet runt | SPF Dalarna
Falubygdens SPA-resa till Pärnu

Falubygdens SPA-resa

SPF Dalarna
Publicerad 2014-10-06

På söndag förmiddag den 21 september steg 37 förväntansfulla medlemmar ombord på bussen till Värtahamnen i Stockholm där M/S Victoria väntade på att föra oss över Östersjön till Tallinn. Efter en lugn natt till sjöss fortsatte resan med bussen till Pärnu, som ligger i en vik i Rigabukten.

Sedan började vårt Spa-liv direkt med läkarundersökning och med den som grund programmering av lämpliga behandlingar. Spa-kulturen har funnits här i 175 år. Vi fick ett Spa-kort där det framgick vilken behandling, när och var man fick den. Totalt ingick 12 behandlingar. Alla utrustades med vita badrockar, och det blev veckans klädsel. Men till maten var det förbjudet med badrocken.

I programmet ingick bl a Klassisk massage, Saltbehandling, Ört-bubbelbad, Vattengymnastik, Växtvaxbehandling, Magnetbehandling, Undervattensmassage. På ledig tid kunde man köpa till olika behandlingar t ex Manikyr, Pedikyr, Ansiktsbehandling, Hårklippning. Under dagtid fick man också utnyttja både simbassängen och Äventyrsbadet, som fanns i hotellbyggnaden.

På tisdag eftermiddag åkte vi på en guidad tur med vår buss genom staden och fick se och höra om Pärnu idag och förr i tiden. Pärnu är en gammal stad med bebyggelse från Tsartiden. Mycket av denna finns kvar och ägarna renoverar husen varsamt och behåller ursprungligt utseende. I Pärnu finns 40.000 fastboende. Sommartid kan det bo upp till 300.000, av vilka många har sommarhus här (bl a från Finland) medan andra är turister över dagen. Långa sandstränder lockar.

Senare under kvällen bjöds vi på kaffe, likör ”Vanna Tallin” samt musikunderhållning av två i Estland välkända musikanter.

Hemresan gick via Riga, med en betydligt blåsigare överfart (13 – 17 m/s) – många hade svårt att sova.

För en hel del av deltagarna var detta den första kontakten med Spa, men säkert inte den sista. Alla tycktes vara nöjda med upplevelserna trots att det tog lite på krafterna.

Se fler bilder här.

Text Håkan Kellner, bild Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2014-10-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas