Falubygdens vinresa till Asselheim
Landet runt

Falubygdens vinresa till Asselheim

Publicerad 2013-08-26

På förmiddagen startar vi med buss från Falun och åker mot Göteborg där Stena Lines färja tar oss vidare till Kiel. Efter en rejäl sjöfrukost åker vi direkt ut på Autobahn för att nå Pfalz och Asselheim på sen eftermiddag. Asselheim är en mindre ort med ca 1500 invånare som ligger utmed ”Deutsche Weinstrasse” nära stadenGrünstadt.

Med på resan har vi förutom våran eminenta busschaufför Leif, hans mycket trevliga fru Inger som servar oss med bland annat bussfika och naturligtvis våra vinguider Sven-Olof Hasselblad och Jan-Ove Ahlgren. Dessa båda gentlemän underhöll oss under hela resan med historier blandat med en del av Tysklands historia och fakta om vinframställning med allt ifrån vinstocken till färdigt vin tappat på flaskor.

Under färden ner mot Pfalz får vi vår första introduktion av vinlandet Tyskland genom vinprovning i bussen. Vi får också lära oss skillnaden på trocken (torrt), halbtrocken (nästan torrt), feinherb (nästan torrt men med lite friare variationsmöjligheter) samt lieblich (halv-torrt).

I Asselheim tar vi in på Pfalz hotell där vinfestligheterna redan pågår utanför fönstret. Asselheims vinfest är känd som en av de bästa. Efter en gemensam middag på hotellet och en god natts sömn var det dags att besöka vår första vingård, Weingut Müller-Ruprecht, som ligger i korsvirkesbyn Kallstadt, för provning av Sekt (champagne på tyskt vis). Vi fick också lära oss hur framställningen går till. Det gavs även tillfälle att handla vin för att ta med hem till Sverige. På eftermiddagen var det dags för nästa besök hos vinbonden Weingut Gaul-Triebel inte långt från vårat hotell. Även här provades viner och handlades.

På kvällen avnjöt vi en gemensam middag på hotellet och därefter bar det ut på byn där vinfesten pågick.

På förmiddagen åker vi söderut till katolska Speyer, en stad på ca 50.000 innevånare. Här gavs tillfälle att antingen göra ett besök på Speyers tekniska museum där man kan se allt ifrån ubåt, jumbojet, bilar, järnvägslok i jätteformat mm eller göra ett besök i staden för att t ex besöka den ståtliga domkyrkan som är den största fortfarande bevarade romanska kyrkan i världen och sedan 1981 ett världsarv. Många valde besöket på museet och vittnade om hur fantastiskt det var.

Hemma i Asselheim igen lagom till invigningen av vinfesten som sker alldeles nedanför hotellfönstren. Invigningen avslutas med en marsch genom byn. Vinfesten fortsätter sedan hela kvällen med orkestrar som underhåller på olika festställen. Det finns mat och vin överallt i byn så ingen behöver gå hungrig eller törstig.

Vår sista dag beger vi oss till vinbyn Colgenstein för vinprovning hos Berndt och Dieter Weber. De låter oss prova många fina viner och samtliga finns att köpa till bra priser. Vi återvänder till Asselheim lagom till vinfestens höjdpunkt Festumzug. En karneval med festliga vagnar och gratis vin som serveras från dessa. Vi får en egen vagn att åka på i festtåget. Våra vinguider Jan-Ove och Sven-Olof har ordnat med vikingakläder som vi ska ha på oss på vagnen. När det är dags för karnevalen bryter regnet ut. Vi som har haft strålande sol och runt 30 grader varmt under hela resan blir nu lite blöta. Men vad gör väl det, lite vatten torkar snabbt. Gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Efter en mycket tidig frukost lämnar vi Asselheim för denna gång och Leif styr bussen norrut mot Kiel igen. Nya tävlingar och historier väntar oss under färden och vi gör naturligtvis stopp för bussfika och lunch innan vi mot kvällningen går ombord på Stena Lines färja som ska ta oss till Göteborg. Gemensam middag och tillfälle att handla taxfree.

På morgonen återtar vi våra platser i bussen för den sista etappen. Vi lämnar av guiderna och några av våra reskamrater på hemvägen och fortsätter sedan till Falun dit vi når på eftermiddagen. Med oss i bagaget har vi inte bara några lådor vin utan även bestående minnen av många trevliga stunder och inte minst av Varas fantastiska stationshus, konstverket The Blue Orange, som är blått från taknock till grund, samt de mångfärgade skulpturerna som utsmyckar byggnaden. Skaparen av The Blue Orange är den världsberömda konstnärinnan Katharina Grosse.

Några dagar går fort när man har roligt. Ett stort tack till vår reseledare Gunnar Trued som gjort resan möjlig samt till Fjärdingens resor med Leif och Inger för deras utomordentliga service och omtanke. Ett stort tack även till våra fantastiska vinguider som försökt lära oss en massa fakta om de tyska vinerna och berättat många roliga historier. Det sägs ju att ”ett gott skratt förlänger livet”, om detta stämmer kommer vi att leva länge till.

Se fler bilder på http://www.spfpension.se/content.asp?nodeid=121129

Ingalill Bergvall

WordPress – Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.