Falun-Muddus ToR på en dag!
Landet runt | SPF Dalarna
Foto Oiva Smas

Falun-Muddus ToR på en dag!

SPF Dalarna
Publicerad 2014-06-16

Så var dagen äntligen inne för SPF Falubygdens efterlängtade hemliga resa. Både de som varit med förr och de som var premiärresenärer var förväntansfulla. Gunnar Helgesson som erfaren färdledare instruerade Hanssons Buss-chauffören Jonny hur han skulle svänga då vi lämnade Falun på väg ut i vårlandskapet, som inte bjöd på solsken men uppehållsväder.

Efter en del snirklande hamnade vi i Silvhytteå, där en kunnig guide utrustad med en historisk hatt berättade mycket intressant om bergshanteringen och sjötransporter i forna dagar inom den s.k.Husbyringen.

Vi hamnade sedan i Stiernsund, känt genom den kanske störste svenske uppfinnaren och konstruktören Christopher Polhem, bland annat mannen bakom de välkända Stiernsundsuren.

Efter en god kaffepaus i Stiernsund gick färden genom skogarna till Kolarbo, som visade sig vara en fantastisk gård, som drevs av en entusiastisk norrläning med anor från Muddus nationalpark. Han hade tillsammans med hustrun här skapat ett föredömligt och prisat ekologiskt jordbruk med odling av bland annat hallon, havtorn, importerade norrlandshjortron, av vilka tillverkas helt kärnfri hjortronmarmelad. Man har även tillverkning av chokladpraliner som levereras till lyxkrogar både i Stockholm och utrikes. Allt präglas av en frisk uppfinnaranda i en mycket positiv och vänlig atmosfär. Firman har fått namnet Muddus i Kolarbo, ett namn som lätt fastnade i minnet. Vi fick där njuta av hemodlade grönsaker till ekologiska köttfärsbiffar.

Med härliga minnen gick färden på krokiga vägar till Karlbo, en tidig uppväxtmiljö för skalden Erik Axel Karlfeldt vars 150-årsminne nu i år firas på flera sätt särskilt i Dalarna. Efter en lång dag fylld av upplevelser och glada minnen förde oss bussen åter till Falun. Under färden underhöll Gunnar med både litterär tävling och uppskattad sång. Det blev för oss alla en lyckad, från början helt hemlig, resa.

Här kan du se bilder från resan.

Text Hans Nilsson

SPF Dalarna
Publicerad 2014-06-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas