Faluns spa-resa till Estland
Landet runt | SPF Dalarna
Foto Ragnar Östlund och Ingalill Bergvall.

Faluns spa-resa till Estland

SPF Dalarna
Publicerad 2015-11-16

Pärnu är beläget vid Pärnuviken, en del av Rigabukten, 11 mil söder om Tallinn. Staden delas i två delar av Pärnufloden. Spa-hotellet vi besökte, ”Tervis hälsospahotell” ligger vackert beläget intill Pärnuflodens strand. Hotellet är ett bland flera kända och populära spa-hotell i Pärnu. Första badanläggningen i staden öppnade redan 1829. Vid förra sekelskiftet ökade dess popularitet och intresset blev ännu större efter Estlands självständighet 1920. Många turister kom då från Tyskland och Sverige. På 1930-talet hade en del hotell till och med svenskspråkig personal. Andra världskriget blev ett stort avbräck för turismen. Efter kriget, då Estland ockuperats av Sovjetunionen, ökade populariteten igen. Nu kom turisterna i stället från andra delar av Sovjetunionen. 1991 blev Estland ett självständigt land, vilket öppnade kontakterna till övriga Europa. Efter det har turistströmmarna ökat från andra europeiska länder. Sedan 2004 är Estland medlem i både EU och Nato.

Spa-äventyret inleddes med besök hos hotellets läkare, som tillsammans med respektive besökare gick igenom veckans behandlingar. Man gjorde ett schema för veckans behandlingar, tre stycken per dag. Alla fick var sin ”veckobok”, där man kunde läsa om alla sina aktiviteter, tid och plats, samt efter tre dagar återbesök hos läkaren, då man med nyvunnen erfarenhet kunde ändra eller komplettera de tidigare föreslagna behandlingarna.

Bland alla behandlingar man kunde välja fanns: Massage, ört-pärlebad, virvelbad för fötter, undervattenmassage, paraffin-ozokeritbehandling, vattengymnastik, saltkammare, magnetbehandling m.m. Utöver de i resan ingående behandlingarna fanns en mängd olika behandlingar att köpa till efter önskemål. Utöver behandlingarna hade vi även simbassäng och äventyrsbad att tillgå.

På tisdagen fick vi avnjuta högklassisk musikunderhållning. Anders Lindstrand, Valbo Resetjänst, hade bjudit in till en informationsafton med kaffe och likören Vanna Tallin. Utöver detta hade han bjudit in två lokala musiker: Raido Koppel, dragspel och Ado Kirsi, horn resp. basfiol, – även kända från TV, som framförde musikstycken, ibland med sång, från såväl Estland som ett antal andra länder.

En av de första dagarna gjorde vi en rundtur genom delar av Pärnu. Vår lokala guide, Annika Pohlamoos, visade sig vara en alldeles utmärkt guide, som förutom alla sina faktakunskaper, pratade en förnämlig svenska. Hon visade många intressanta parker och bostadskvarter. De senare till stora delar ägda av ryssar. Många hus var i ett till synes dåligt skick, men hon berättade också om de restriktioner som gällde beträffande om- och tillbyggnader av byggnaderna. Bl.a. var möjligheterna att förändra husens fasader näst intill omöjliga. Ville man byta ut något av paneler, fönster el. dyl. måste man strikt följa ursprunglig utformning. Ville man riva hela byggnader, var detta tillåtet endast om man återuppbyggde dem så som de sett ut från början. Vi fick se en del av Pärnus fantastiska sandstrand. Från sin början i Pärnu sträcker den sig längs hela kusten fram till norra delen av Tyskland.

I slutet av veckan tog Annika Pohlamoos oss med på en utflykt utanför stan. Vi passerade en tidigare sovjetägd kolchos av jätteformat, som numera var privatägd. Det handlade där om mjölkproduktion från kor som aldrig fick vistas utomhus. De fick stanna inomhus under sin produktiva tid, varefter de gick till slakt.

Målet för resan var byn Jaagupi, till Annikas gård, Kulli, där hon bor tillsammans med sina föräldrar samt en kusin med familj. Därifrån pendlar hon varje dag till Pärnu. Inte nog med att vi fick besöka hemmet, vi blev även inbjudna på kaffe med dopp – hela busslasten! På återresan kompletterade Anders Lindstrand, Valbo Resetjänst, guidningen med intressanta berättelser om bl.a. Estlands efterblivna skogsbruk. Den här utflykten kan vi tacka vår reseledare Ingalill Bergvall för. Det var hon som såg till att besöket kom till stånd.

Det finns naturligtvis mera att berätta om denna spa-resa, men låt mig avsluta med att säga: det var en trevlig och intensiv upplevelse. Det var promenader från behandling till behandling, uppblandat med ovannämnda besök och upplevelser. Och vi mådde gott! Tror säkert att det smakade mer för många av deltagarna.

Avslutningsvis: Ingen sjögång på vare sig dit eller hemresa. Lugnt och skönt. Bussresorna var lika lugna och angenäma tack vare den eminente busschauffören, Reimer Jansson.

Stort tack till alla ansvariga för resan!

Vill du titta på bilder från resan så klicka här.

Text: Ragnar Östlund, foto Ragnar Östlund och Ingalill Bergvall.

SPF Dalarna
Publicerad 2015-11-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas