Gammal kyrka och nytt museum i Strängnäs
Landet runt | SPF Västmanland

Gammal kyrka och nytt museum i Strängnäs

SPF Västmanland
Publicerad 2011-11-01

Den 13 oktober så äntrade ett 30 tal seniorer från Köpingshus bussen för att göra en resa till Strängnäs. Det var en vacker dag men det blåste kallt.

År 1080 reste missionären Sankt Eskil från Tuna, som senare blev Eskilstuna, för att kristna de starkt asatrogna Strängnäsborna. På offerritsplatsen, där domkyrkan ligger, stenades Sankt Eskil. Enligt sägnen så avled han senare i närheten av Sankt Eskils källa utanför staden.

Vi skulle bland annat besöka Strängnäs domkyrka och där fick vi guidning av Alf Lundin. En mycket kunnig guide. Flera kyrkor byggdes under 1100-tal och redan 1120 omnämndes Strängnäs i Florensdokumentet för första gången som biskopssäte. På biskopsstolen har bland andra Thomas Simonsson och Johannes Matthiæ suttit, vilket har höjt stadens anseende och befordrat dess utveckling.

Kyrkans äldsta del började byggas 1250 och kyrkan är troligen helgad åt apostlarna Petrus och Paulus. På 1330-talet var kärnkyrkan färdig men utan torn. Under medeltiden så byggdes högkoret, de många sidokoren, sakristiorna och tornet. 1723 så brann kyrkan och efter det så tillkom den nuvarande tornhuven i barockstil. En större restaurering av kyrkan ägde rum 1907-1910 då mycket blev i jugendstil. Kyrkan är 96 meter lång 48 meter bred och 72 meter högt torn. Altarskåpet vid högaltaret är från slutet av 1400-talet och det största som finns i Sverige. När man öppnar skåpet så är bilderna från julens evangelium dessutom så kan man ändra bilderna så att de passar in på den högtid som är för tillfället. Det finns dessutom ett altarskåp till Mariaskåpet som är från början av 1500-talet. Dopfunten är av brons från 1300-talet med silverskål från 1900-talet. Predikstolen tillverkad i guld och vitt är från slutet av 1700-talet. Gravmonument över Karl IX:s familjegrav en soldat på en hästrygg. Gravvård av prinsessan Isabelle som var dotter till Johan III och Katarina Jagellonica och dog vid 2-års ålder. Här ligger bland andra Carl Carlsson Gyllenhielm, Karl IX, Sten Sture den äldre, Gustav Otto Stenbock, biskop Thomas och många andra begravda. En mycket intressant rundvandring var det i denna fantastiska kyrka.

Så var det dags att åka vidare för att inta lunchen vid Ulvhälls värdshus. Det är ett gammalt gods som har anor ända från vikingatiden, då hednakungen Blot-Sven huserade i Strängnäs. En hel del försäljningar från vikingatiden har inträffat och har på senare tid en viss anknytning till Köping. Det var Hugo Arnerud som 1959 lät göra en omfattande restaurering av huset för en ny verksamhet och som det fortfarande är idag.

Efter lunchen så var det dags att fortsätta färden till det nya militärmuseet. Under färden så berättade Georg i bussen att 1944 23-24 februari så bombade sovjetiska flygplan Strängnäs. Senare fick man reda på att flygplanen var felorienterade och trodde att de var i finländskt luftrum.

En del skandaler finns också i Strängnäs. I mitten av 1900-talet så blossade den rikskända rektorsstriden upp. Helandermålet, biskopsbreven, som senare DNA visade att det inte var han som slickat igen kuverten. Vem kommer inte ihåg Fermenta skandalen med Refaat El-Sayed:s doktorshatt.

Så var vi framme vid det nya militärmuseet Arsenalen där guiden Tage Berglund mötte upp. Arsenalen är ett av de största museiprojekten i Sverige under senare år. Det började med att vi såg en fotovägg från Stockholm med soldater och olika fordon från krigsåren. Nu är ju inte museet klart ännu, men som alltid så tar det tid att kunna samla ihop allt som det handlar om under krigsåren.
Guiden berättade mycket intensivt om alla fordon, bilar, kanoner, stridsvagnar, cyklar och allt annat som stod uppställt.
Tage Berglund kunde berätta om alla objekten både vilka som tillverkat dem och hur de hade använts under krigen. Föremålen var från både 1:a, 2:dra världskrigen och det kalla kriget. Det fanns nog många av våra herrar som på något sätt kände igen sig. Det blev en hel del diskussioner under kaffet var våra herrar hade haft sin militärtjänstgöring och vilka eventuella stridsvagnar, bilar eller annat som de hade kommit i kontakt med. Tage Berglund var mycket engagerad så även damerna tyckte det var mycket intressant.

Så var det dags att återvända hem igen efter en mycket intressant resa.

Text och foto Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2011-11-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas