Glada musikanter i Mora
Landet runt | SPF Dalarna

Glada musikanter i Mora

SPF Dalarna
Publicerad 2012-05-29

SPF Mora har haft Medlemsmöte på Majstångsbacken i Mora, som  inleddes med att fyra glada musikanter, Maj-Lis, Börje, Hans och Leif, spelade en halvtimme innan mötets början. Det blev ett mycket uppskattat inslag.
Vårt tema under våren har varit ”Moras små kommuner”. Vi har fått höra om Sollerön, Venjan och nu var det Våmhus tur. Elisabet Fagerholm Martis, boende i Våmhus, berättade med stor inlevelse om bygden. Själva namnet Våmhus är ett missförstånd. Det kommer från Våmån, där bebyggelsen ligger och Våmsjön, samt ordet os= mynning. Det har aldrig funnits en by som heter Våmhus. Men byn växte fram och befolkningen ökade, det fanns bibliotek, bageri, hemslöjd, livsmedelsaffärer och en bensinmack. Hon berättade även om hårkullorna som vandrade både till Balticum och till Ryssland för att sälja sina alster. De kunde vara borta i flera år innan de återvände. De skickade hem pengar till sina anhöriga i Våmhus, för att de skulle ha det så bra som möjligt.

Elisabet berättade även om kyrkan och om hur busskungen, Eric Wickman, kostade på restuareringen av densamma. Han hade ju lyckats så bra där borta i USA med att transportera folk med sina bussar. Till sist hade han 50.000 personer anställda, 6600 bussar och 100 miljoner passagerare. Mötet avslutades med att Elisabet Fagerholm Martis, som tack för sin medverkan, fick en liten pingla och stora applåder.

SPF Dalarna
Publicerad 2012-05-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas