Landet runt | SPF Dalarna

Guidning i Leksands kyrka

SPF Dalarna
Publicerad 2015-01-02

Ett 20-tal personer från SPF Leksands Veteranklubb  var med när Per-Olof Lif, präst i Leksand, berättade om svenska kyrkans historia och den kulturhistoriska bakgrunden. Bl.a. fick vi veta varför kyrkor placeras på en bestämd plats.

På 1200-talet byggdes det väldigt många kyrkor. Sättet att bygga kyrkor varierade beroende på var i landet man byggde och tillgången på byggnadsmaterial. Men flest byggdes faktiskt på 1960-talet pga alla nya förorter som skapades i våra större städer.

En fråga som dök upp var varför Leksands kyrka har en ”lök-kupol” istället för ett vanligt torn. Enligt P-O Lif så berodde det på att man inte längre ville ha ett högt torn med klocka i efter att blixten slagit ner där ett antal gånger.

Han berättade också om bakgrunden till den medeltida psalmen ”Trona” och dess betydelse för församlingen i Leksand. Den var, och är fortfarande, självklar på alla stora högtider. För att vi skulle få höra den sjöng Per-Olof Lif en vers.

Efter föreläsningen fick vi titta in i sakristian, se vad som fanns där och beskrivet när det användes. Som avslutning blev det en pratstund i samlingsrummet i kyrkan med julmust och pepparkakor.

Text Stig Jakobsson

SPF Dalarna
Publicerad 2015-01-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas