Landet runt | SPF Västmanland

Guldsmed berättar för SPF Köpingshus

SPF Västmanland
Publicerad 2014-01-28

SPF Köpingshus hade sitt andra möte den 23 januari. Dagens rubrik var smycken.

Vår medlem Åke Lindström som tidigare hade varit guldsmed höll i detta mycket intressanta  ämne. Vi var omkring 100 seniorer som hade kommit för att lyssna till honom. I samband med att han berättade så visades bilder som Sten  Lindquist hade hand om.

Guldsmedsyrket är ett smedsyrke men i motsats till andra smedsyrken så arbetar de med mycket små detaljer. Åke började med att visa bilder och berättade om hur arbetsplatsen ser ut när de tar fram dessa fantastiska föremål. Kamén kommer från Italien och infattningarna gjordes i silver. Det gjordes ringar, halsband och örhängen i dessa material.

Vid formgivningen börjar arbetet alltid med ett samarbete mellan designer och  kund. Ett skissblock med ett antal förslag kommer alltid med och sen blir det diskussion om den designen är den rätta eller om kunden vill ha något annat.

De fick olika uppdrag på beställningar bland annat så har Åke gjort armringar till drottning Margrete av Danmark, drottning Silvia av Sverige och  drottning Sonja av Norge som förebild hade han tidigare historiska smycken. Träaskarna till armringarna gjordes också här i Köpingstrakten och det var ett vikingaskepp på locket.

Det var många olika smycken som han hade gjort och han hade också med sig mycket att visa och då fick man också se hur små de egentligen var. Till exempel så har han gjort ett lok Patrik Reutersvärd, 2:dra hålet på Korslöts golfbana, regalskeppet Vasa och mycket mera. Den största ”figuren” han hade med sig var en schackpjäs. Det var tal om att göra ett schackspel i guld men det blev inte något av med det. Det blev för dyrt då det skulle gå åt ca 20 kg guld.

Han fick långa applåder och många var och tittade på de smycken han hade med sig för att visa. Eftermiddagen avslutades som vanligt med kaffe och lottdragning.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2014-01-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas