Landet runt | SPF Västmanland

Hallstahammars kulturutflykter

SPF Västmanland
Publicerad 2015-12-11

SPF Seniorerna Klubb 65 Hallstahammar har under hösten haft två kulturutflykter Den första gick till Kusta gård i Irsta socken, Siende härad, Västmanlands län, ägd av familjen Westerdahl och den andra till Björksta kyrka utan för Västerås.
På Kusta gård blev vi mottagna av Elisabeth Westerdahl. På övervåningen har Elisabeths mamma sparat inte samlat gamla saker från 1800-talet. I övre hallen finns en fransk tapet från julirevolutionen1830, praktfulla möbler, servis i 300 delar tillverkad på 1860-talet i Schlaggenwald i forna Tjeckoslovakien, ett dockskåp från 1820 – 1920-talen, Kusta tapeten från 1870-talet i gästrummet.
Där finns också en garderob med intressanta gamla kläder. I badrummet från 1938 finns en termometer i badkaret så man får rätt temperatur på vattnet. I rummen finns mycket god konst, en del kopior av tavlor som finns på Nationalmuseum samt vackra broderier. På gården finns en stor lekstuga som byggdes 1912.
Elisabeth talade med värme om svunna tider och hur det var att växa upp på landet och hon har även skrivit om detta i bl a Kusta och dess grannar.

Björksta kyrka ligger öster om Sagån som bildar gräns mellan Västmanland och Uppland. den äldsta delen av kyrkan uppfördes på 1200-talet och byggdes ut på 1300-talet. På 1400-talet fick kyrkan sina valv och valvmålningar.Tornet fick sitt utseende efter ett blixtnedslag 1858.
Från 1350 finns medeltida kyrkdörrbevarad och finns nu på Statens Historiska Museum. I Bygdegården intill kyrkan finns en kopia av dörren, som är rikt dekorerad med järnsmide. Dörren är framställd av konstnären Arthur Enok Andersson i samarbete med Mellbins Snickeri i Orresta. 1970 var porten ett frimärksmotiv. Vid en renovering 1966 påträffades ett stenblock med s k skålgropar från förhistorisk tid.
Blocket finns nu infogat på kyrkans sydsida nära vapenhuset. Dopfunten är gjuten 1529 av Mäster Peder i Västerås.
En intressant kyrka med många öden under årens lopp. Efter den intressanta visningen av kyrkan gick vi över till närliggande Bygdegård där blev vi varmt mottagna av fyra kunniga damer med gott kaffe och hembakat bröd. Här presenterade de den enastående fondväggen målad 1961 av bygdens son Lennart  Pettersson. Kyrkan är placerad i centrum och runt den speglas bygdens liv och leverne. Konstnären har lyckats få med livets gång från födelse till livets slut. Bara den väggmålningen är värd ett besök i Björksta.

SPF Västmanland
Publicerad 2015-12-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas