Hälsodag i Kungsäter – Från topp till tå
Landet runt | SPF Halland

Hälsodag i Kungsäter – Från topp till tå

SPF Halland
Publicerad 2014-11-27

Att känna sig frisk och må bra är något av det viktigaste i livet. Det gäller oberoende av ålder, inte minst när man gått i pension och kan behöva se över sina levnadsvanor. Ett 60-tal förväntansfulla samlades därför i Kungsäters bygdegård den 20 november till mingel och montrar för att delta i SPF:s hälsodag. Kunniga kvinnor från olika orter i närområdet visade i teori och praktik hur man kan få en smartare vardag genom att ta hand om sin kropp från topp till tå.

Laila Wiberg presenterade Feldenkraismetoden med målet: medvetenhet genom rörelse. Lärande utvecklar oss och hjärnan klarar att lära nytt hela livet. Med små upprepade rörelser i våra axlar fick vi prova och sedan försöka känna om vi blivit mer medvetna om musklerna där.

Därefter kom turen till tänderna genom tandhygienist Mona Palmqvist. Munhälsa har samband med många sjukdomar, därför är god munhygien viktigt för hela kroppen. Flera vanliga mediciner kan ge muntorrhet, men det finns bra medel att motverka den. Mona informerade också om olika  tandvårdsförsäkringar och vilka ersättningar man kan ha rätt till i samband med tandvård.

Pausgympa såg till att vi omsatte hälsotemat i praktiken, innan det var dags för Ingrid Ågren att visa hur vi tar hand om våra fötter. Klippa naglar, tvätta, fila och smörja är grunden. Då mår fötterna bra och därmed hela kroppen. Karin Andersson fortsatte med att inbjuda till biologisk hudvård och tala om hur beröring genom massage mjukar upp stela muskler. Gunilla Modin från Region Halland hade fyllt sitt bort med genomtänkta hjälpmedel för en säkrare vardag både ute och inne.

Efter vällagad lunchsoppa och kaffe flockades deltagarna kring presentatörerna och deras välfyllda produktbord. Många inspirerades att prova och smaka. Därefter gav dietist Hanna Bergendal kloka matråd och intressanta fakta om den viktiga balansen mellan det vi äter och det vi förbränner. Känslor styr ofta vad vi blir sugna på. Om det är något onyttigt kan ”7-minutersregeln” vara bra att ta till. Säg till dig själv att vänta sju minuter och känn sen efter igen. Det kan hända du glömt bort det du ville äta och börjat göra något annat istället. Bra tips när sötsuget sätter in. Den välplanerade hälsodagen i Kungsäter avslutades med blommor till de medverkande och varma applåder till arrangörerna från de inspirerade deltagarna.

SPF Halland
Publicerad 2014-11-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas