Landet runt | SPF Kalmar

Härlig utflykt till vilohem med kunglig glans

SPF Kalmar
Publicerad 2011-10-27

SPF Nordöland har gästat Drottning Victorias vilohem. Ordförande, Ingrid Schierer, hälsade 45 medlemmar välkomna. Det serverades en utomordentlig god lunch – rimmad oxbringa med potatis, grönsaker, sallad och sås. Den husmanskosten  stämde väl in med tidsandan, som kändes i den pampiga byggnadens salar.

Intendent Johan Marin berättade om att huset byggts som bostad till Borgholms kungsgårds förvaltare. På 1920-talet skedde ombyggnad och förvandling till vilohem för kvinnor enligt drottning Victorias direktiv. På den tiden ar det inte tal om att öländskor skulle bo på vilohemmet, ty de bodde ju på Öland och kunde varje dag njuta av naturen med himmel, hav,  alvar och växtlighet. I stället skulle det komma kvinnor från hela landet i den mån det fanns pengar till resa med tåg eller ångbåt.
Väl framme gällde det att ha även  pengar till kost och logi. Så gällde det at vara frisk och stark för att utöver promenader klara trappan till övervåningen med salong och bibliotek!

Tavlor med målningar i olja och fotografier av kungligheter tittade ner på de församlade. Kungligheter, som  hade  förvånat  sig över att det numera fanns män inne i huset, till och med övernattande!
Johan berättade att möbleringen till vissa delar bytts ut med åren. Det fanns dock tillräckligt med gamla möbler kvar för att ge den intryck av hur det en gång sett ut. Kraftiga applåder följde då Johan slutat berätta.

Ordförande tackade Johan Marin och hälsade medlemmarna välkomna till nästa möte.

Claes Lindemark

SPF Kalmar
Publicerad 2011-10-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas