Landet runt | SPF Västmanland

Häxor och Trolldom

SPF Västmanland
Publicerad 2012-03-28

Torsdagen den 15 mars hade vi besök av Ebbe Schön som berättade om häxor och trolldom.  Det var ett samarrangemang mellan SPF Köpingshus och SPF Köpingsorten. Ett 100 tal medlemmar från de båda föreningarna kom för att höra Ebbe Schön. Ebbe Schön var förut mångårig chef för Sveriges största folkminnessamling vid Nordiska Museet. Förr i tiden var tomtar och troll viktiga. Även idag förekommer det viss tro på olika väsen. Så sent som när fartyget Vasa skulle bärgas så offrades en slant som slängdes i vattnet för att skapa trygghet åt bärgarna.

Alla som var utpekade som häxor hade angivits av någon av någon anledning, det gällde även barn. Ibland var det prygelstraff som utdömdes, inte alltid brändes de på bål utan ibland halshöggs de innan de brändes på bål. Barn användes ofta som vittnen.

Idag jämför han den vuxenmobbning som förekommer som en typ av häxprocess. Dagens påskkärring som flyger på en kvast, kaffepanna och katt, stämmer inte överens med 1600-tales häxa. Då fanns inte kaffe eller katt de flög inte heller på kvast utan på levande varelser  som var upp och ner vända. Han avtackades med applåder.

Som vanligt så avslutades eftermiddagen med kaffe och lottdragning och vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2012-03-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas