Landet runt | SPF Stockholm

Hemkunskap för fullvuxna – En buss & båtfärd till Dalarö

SPF Stockholm
Publicerad 2011-10-27

”Jag är uppväxt här, men inte visste jag att det var så mycket mer att veta om Huddinge,” sa damen bakom mig i bussen som gick från Täby till Dalarö. En grupp pensionärer från SPF Tibble i Täby for för 10:e gången med den guidande busschauffören Bo Eliasson/ BoElGuide. En del kallar honom den ”rappande busschauffören” – för rappt går det när han styr genom Stockholms innerstad samtidigt som han berättar om hus, gator och institutioner med en sån där kunskapsbank som gör att han kan improvisera beroende på hur störningarna i trafiken hindrar hans planerade rutt.

Han formulerar sig ofta med en humoristisk eller sarkastisk släng åt beslutsfattare eller maktfullkomliga tjänstemän vars beslut han inte tycker om. Hans kulturhistoriska vetande är så stort att han också ger balanserade jämförelser mellan olika epoker. På Nynäsvägen gav han sig in på ett komplicerat resonemang om vilket århundrade namnet ”Stockholm” först hade myntats. Samtidigt som han pekade på milstolpar som rests på 16-1700-talen och som visar sig fortfarande stämma bra med avståndet till Stockholm slott. När vi passerade Österhaninge kyrka fick vi en initierad påminnelse om Fredrika Bremers betydelse för den framväxande feminismen och Sveriges rykte internationellt som ett framstegsivrande land. Så där håller han på, busschauffören med den uttalade ambitionen att lära ut kunskaper om Stockholm för stockholmare.

Den här resan gick till Dalarö där vi mottogs av turistchefen, LO Landin som inte mindre entusiastiskt berättade om Dalarös historia som landmärke för sjöfarten i århundraden och under det gångna seklet ett eftertraktat sommarviste för kultureliten med Strindberg, Zorn och förlagsfamiljen Bonnier i spetsen. Efter att ha fått en introduktion till Dalarö gick vi ombord på M/S Vindbådan för en timmes tur bland kobbar och skär.
Först fick vi en kort med ytterst pedagogisk lektion i vad som är styrbord och babord på en båt av busschauffören som nu även visade sig vara en pensionerad kommendörkapten och ubåtsofficer i Svenska flottan. Han känner därför skärgården i grund och botten och kunde berätta om varför Dalarö skans fortfarande står kvar trots många sjöslag i farvattnen runt omkring, därför att man bygger fästningar först när faran hotar och sen tar det så lång tid att färdigställa bygget att kriget hunnit ta slut. Även skarvens härjningar i skärgården belystes. Vi svepte nära Kymendö där Strindberg funnit sina förebilder till Hemsöborna och fick veta att på ön försiggår sedan generationer tillbaka ett socialt projekt som går ut på ett avancerat arbetsbyte.

Efter en skärgårdslunch med stekt strömming på Strand hotell – det som hyste Thor Modén i den gamla filmklassikern Pensionat Paradiset, återförenades gruppen med turistchefen i Dalarö kyrka. Han betonade hur kyrkan där utgör ett socialt centrum som vårdas ömt och konkret av Dalarööborna. En rundvandring bland Dalrös legendariska sommarvillor avslutade vistelsen i skärgården och bussresan hem präglades kanske mest av slummer till några ytterligare kommentarer kring det som passerade förbi bussens rutor.
Vill man veta mer om En busstur i Stockholm för stockholmare eller En buss&båtfärd till Dalarö kan man gå in på Bo Eliassons hemsida: www.sightseeingstockholm.se

Stockholm 2011-08-26
Cecilia Hector

SPF Stockholm
Publicerad 2011-10-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas