Hemlig resa
Landet runt | SPF Västerbotten
Hällingsåfallet

Hemlig resa

SPF Västerbotten
Publicerad 2015-06-16

SPF Seniorerna Doroteabygden genomförde den 11/6 en hemlig resa, arrangerad av trafikansvarige medlemmen Anita Oskarsson.

Antalet medföljande på resan i Marcussons Buss, var 35 stycken , ja det var en skara mycket förväntansfulla pensionärer från Dorotea.

Bussen ägare Lasse Marcusson var styrman på denna resa, han gjorde ett bra jobb.

Resan startade kl 08.00 från Dorotea torg och tillbaka på torget kl 18.00 samma dag,

Färden började efter konstvägen, Vägen Sju Älvar mot Borgafjäll efter ett antal mil svängde chauffören av till höger över Blaikfjället förbi byn Brännåker i Dorotea kommun, för att senare svänga in på den vackra från Vilhelmina kommande Vildmarksvägen, även kallad Stekenjokksvägen.

Första stopp gjordes vid Trappstegsforsen, där Kultsjöns vatten kastas utför i en imponerande kaskad. Sommartid finns det tillgång till fika där.

Resan fortsattes mot Klimpfjäll, där vi besökte Norgefarargården, som uppfördes på 1800-talet, för att fungera som gästgiveri för de bönder som åkte med sina foror på handelsfärder till Norge, vårt närmaste grannland. Där serverades vi av chauffören kaffe, the och smörgåsar, även tillgång till toalett fanns.

Sedan började resan upp mot Stekenjokksgruvan, som var i drift mellan 1976-1988.

I dagstidningen ( se Lt ) idag det skrivs om, där snön vräkte ner så ett antal bilister körde fast i nysnön, på en del bitar av vägen ca 60 cm nysnö. De fick bra handräckning av kunnig personal på orten.

Våran resa genomfördes dagen före ( 11/6 ) då var vägen öppen. Men hela fjället var snöklätt, tyvärr lite för dåligt ljus för ett foto, i många dagstidningarna finns nog numera bilder hur vintern vägrar släppa taget om naturen.

Nästa stopp skedde i Jormvattnet, i folkmun Jorm för att intaga lunch, vid Korpens Öga där det serverades egentillverkad Jormwurst, och eget öl.

Ett stopp som uppskattades av alla medföljande pensionärer. På den anläggningen finns det möjligheter att rida Islandshäst mm.

Sista stoppet innan hemresan startade var den på medsända kortet, Hällingsåfallet strax söder om Gäddede, kyrkby i Frostvikens socken.

Detta fall, är en Grand Canyon, fritt vatten fall på 43 meter och 800 meter långt.

Denna plats är också tillgänglig både med rullstol, käpp, rullator. Ja den här platsen är en höjdpunkt, som också är gratis, i våran underbar natur i Jämtland.

Jag vill avsluta detta inlägg med att hälsa alla, oavsett vilken pensionärs förening som ni tillhör välkommen till underbara vackra Lappland – Jämtland.

 

 

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2015-06-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas