Landet runt | SPF Västerbotten

På hemlig resa

SPF Västerbotten
Publicerad 2012-06-13

SPF Sydporten Hörnefors. 47 pensionärer gav sig ut på en hemlig resa den 11 juni. En buss tog ombord resenärerna vid Hörnefors resecentrum. Efter ett varv runt resecentrat släpptes deltagarna av med orden ”Vi syns i Ö-vik”. Det blev alltså tågresa till Ö-vik, där bussen fanns på plats för avfärd mot Älandsbro utanför Härnösand. Vidare resa med färja över Ångermanälven till Hemsön. Därefter besöktes Mannaminne utanför Nordingrå.

 Vid ankomsten till Hemsön tog guide emot vid färjan och berättade om ön under transporten till Hemsö fästning, som är en militär anläggning från kalla krigets dagar. Fästningen som hade bemannats av 320 personer är intakt och ger en unik inblick i en av Sveriges viktigaste kustförsvarsanläggningar. Deltagarna guidades genom bergets långa korridorer och otaliga rum. Besöket avslutades med lunch på restaurangens uteservering. Därefter fortsatte färden till Anders och Barbro Åbergs livsverk, Mannaminne. Detta började byggas 1980 och då var tanken ett litet café med ett utställningsrum. Idag består Mannaminne av över 50 byggnader med allt från jordbruksmuseum till spårvagnar. Deltagarna gavs möjlighet att strosa fritt på det stora området. Efter fika på värdshuset började bussresan hemåt med lite tankenötter, varvat med utsikt över försommarfräsch grönska efter den gamla kustlandsvägen.

Denna hemliga resa med såväl buss, tåg och båt gjorde ingen besviken. Deltagarna hölls i spänning och lotsades skickligt till olika destinationer. En trivsam dag med trevlig social samvaro, intressanta stoppställen och god mat.

SPF Västerbotten
Publicerad 2012-06-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas