Faluns hemliga bussresa
Landet runt | SPF Dalarna

Faluns hemliga bussresa

SPF Dalarna
Publicerad 2015-06-08

Femtio förväntansfulla resenärer från SPF Seniorerna Falun äntrade bussen och så rullade vi iväg. Vart var vi på väg?? Skulle det bli nya världsarvet i Hälsingland eller Grönklitt eller…. Bussen körde runt runt i några rondeller men slutligen ställdes färden mot Grycksbo. Kanske skulle det bli Grönklitt i alla fall. I Bjursås svängde vi dock av mot Ingels så kanske Hälsingland eller…..

Molnen hängde tunga i Falun men i Grycksbo sken solen och i Bjursås regnade det så hur skulle vädret bli? Väldigt omväxlande skulle det bli, ömsom sol ömsom lite regn men ingen blev blöt.

Gunnar berättade under hela resan om platserna vi passerade och om kända personers kopplingar till dessa platser. Han delade ut ett papper med en massa runda ringar på (en ordgåta skulle det visa sig vara) och så ett vis-blad. I höjd med Sörskog tog Gunnar ton och vi sjöng tillsammans alla sångerna på första sidan.

Vid Nedre Gärdsjö/Ingels svängde vi av mot Furudal. Nu var det tid för kaffe och bussen tog av mot Ovanmyra och stannade utanför Ovanmyra Kulturhus. En förvånad Gunnar fick veta att det alls inte gick att titta på kulturhuset och dricka kaffe där som planerat för man hade fått fel nyckel. Vi fick istället fortsätta till Ore sockenstuga som ligger alldeles intill Ore-kyrkan nere vid sjön.

Sockenstuga var vackert inredd med målade motiv på väggarna. Under kaffet underhöll oss Jeanett (fiol) och hennes man Peter (gitarr) med ballader från bl.a. Småland. Nu anslöt också vår lokala guide Barbro Hedström Gunnarsson klädd i den vackra sockendräkten från Boda. Hon kunde allt om bygden och var en mycket duktig och underhållande berättare.

Bussen styrde söderut och vi åkte i det vackra landskapet genom Gulleråsen till Boda kyrkby och Barbro berättade hela tiden. Bygden är känd för sina vävtraditioner och fortfarande vävs det i stugorna. Marken är kalkrik och tidigare fanns här ett kalkbruk men som nu är nedlagt.

I Boda kyrkby åt vi lunch (stekt sej) i skolmatsalen ”Bodamål” som troligen tillhör de vackraste i landet. Matsalen ligger i en byggnad (restaurang/samlingssal) som ritats av arkitekt Kjell Forshed och Greta Karlén och den byggdes till Bomässa 1991 Dalarna. Sedan var det dags för kyrkobesök.

Den pampiga kyrkan i Boda är byggd högst uppe på en långsmal ås och kan ses milsvida omkring. Platsen var mycket viktigt och därför blev kyrkan placerad ”helt fel”, i norr/söder istället för öst/väst och koret placerades i norr istället för i öster. När besökarna gick ur kyrkan skulle de mötas av den fantastiska utsikten över landskapet i söder

Vi fortsatte mot Rättvik och åkte igenom Sjugarbyn (Dalarnas Djursholm) och njöt av de vackra omgivningarna och originella husen.

I Rättvik gjorde vi sista stoppet. Det blev kaffe i Karlsviks Värdhus vid utfarten från Rättvik mot Leksand/Falun. Huset blev en ny upplevelse för de flesta av oss och att man kunde fika här var det få som visste.

Prästänkan Katarina Fahlborg byggde, i början av 1800-talet, Karlsvik eller Siljansvik som det då hette. Det var ursprungligen ett gästgiveri. År 1838 tog fältläkaren Karl Jakob Wettergren över och döpte om gästgiveriet till Karlsvik.

På hemvägen var det så dags att plocka fram ordgåtan. Gunnar ställde frågor kring de saker han berättat om under resan och vi skulle fylla i första bolstaven från varje ord. De olika bokstäderna bildade sedan ett ord som var typiskt för vår resa ”vägvalsvånda”. De som varit mest uppmärksamma hade inga problem medan vi övriga fick lite extra hjälp.

I strålande sol återvände vi till Falun.

Vi vill alla rikta ett STORT TACK till Gunnar Helgesson för en fantastiskt trevlig ”hemlig resa” med många nya upplevelser. Det var ett stort nöje att lyssna till alla dina berättelser och vi lärde oss hela tiden något nytt.

Klicka här för att se fler bilder.

Per Börjesson

SPF Dalarna
Publicerad 2015-06-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas