Landet runt | SPF Västerbotten

Hur känns ett jordskalv?

SPF Västerbotten
Publicerad 2011-06-08

På Ostens Hus i Burträsk fick deltagarna ta del av historien kring länets mejerier och främst osttillverkningen idag. Sveriges mest prisbelönta ost, Västerbottensosten, kom till en dag i slutet av 1872. Mejerskan Eleonora Lindström råkade göra ett misstag, vilket resulterade i att ”kejsaren bland ostar” Västerbottensost såg dagens ljus för första gången. ”Misstaget” bestod i att hon lämnade ostkaret obevakat för att ägna sig åt andra sysslor, något som innebar att hon förändrade hela ystningsprocessen. Mejeriet i Burträsk tar dagligen emot 80 000 liter mjölk och deltagarna kunde med egna se hur en del av arbetet inne i mejeriet går till. Lunchen intogs i Burträsk Herrgård, ett värdshus med anor från slutet av 1800-talet där den västerbottens-inspirerade menyn bestod av hjortskav med potatismos.
Därefter fortsatte färden till Gruv- och mineralmuséet i Bolidenbolagets gamla gruvkontor. I Bergrum Boliden fick gruppen uppleva hur ett jordskalv känns, samt informera sig om  gruvhanteringen i norra delen av Västerbottens län  de senaste 75 åren. Startskottet gick 1924 när fyndigheten i Boliden upptäcktes. Det visade sig vara en av världens rikaste guldgruvor.
Sista anhalt på bussresan blev ett besök i Lövångersbröd, d v s Fazers bageri i Hökmark.
Innan sista etappen av resan påbörjades blev det några minuters gymnastik under ledning av Ann-Katrin Holmlund.
En trivsam dag med trevlig social samvaro, intressanta stoppställen och god mat.
Utflykten/våravslutningen avrundades med en påminnelse om tipspromenaderna Hörnefors runt, som startar vid SPF:s anslagstavla i centrala Hörnefors. Dagens medverkande tackades med en applåd.
Inskickat av Gun Jonsson

SPF Västerbotten
Publicerad 2011-06-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas