I Einar Norelius värld
Landet runt | SPF Dalarna

I Einar Norelius värld

SPF Dalarna
Publicerad 2013-08-21

SPF Falubygdens medlemmar fick genom Programkommittén ett unikt tillfälle att besöka Einar Norelius’ konstnärshem vid Rogsjöns strand. Han har varit falubo under största delen av sitt liv till sin död 1985. Dottern May Strandberg bor i konstnärshemmet sommartid och tog nu i augusti emot vår grupp på ca 30 besökare. Hon berättade om sin far och hans konst och om hemmet, fyllt av minnen med exempel på konstnärens och andras alster.

Förutom ateljén finns många rum och salonger med möbler, hyllor fyllda av böcker i olika ämnen. Konstnärens hem är omgivet av trolsk gammal skog fylld av figurer och former som lockar till fantasi. Det är där man ska möta konstnärens verk. Utsikten mot sjön är mycket vacker.

Det var under en längre sjukdomsperiod i yngre år som Einar Norelius avbröt sina teknologiska studier och i stället valde konstnärsbanan. Han har varit verksam som illustratör, målare av akvareller och verk i flera andra tekniker. Vi känner kanske mest hans illustrationer till sagoserien Tomtar och Troll, böckerna om Pelle Svanslös, Kalle Stropp och Grodan Boll. Det är fantasi och fyndig humor när han ger liv åt träd, stubbar, stenar.

I Falun finns några kända väggdekorationer gjorda av Einar Norelius, i Dalarnas museum, i Bjursås skola, på hembygdsgården i Rog, tidigare skola. De innehåller olika kända sagomotiv.

Återupplev era egna och era vuxna barns sagobilder i Einar Norelius’ konst – och mycket annat han gjort!

Se fler bilder här: http://www.spfpension.se/content.asp?nodeid=120743

Gustaf Lagerby

 

SPF Dalarna
Publicerad 2013-08-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas