Information om att leva med artros
Landet runt | SPF Västerbotten

Information om att leva med artros

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-03-15

SPF Sydporten, Hörnefors. Drygt 100-talet personer besökte SPF:s månadsmöte för att lyssna till professor Kjell-G Nilssons föreläsning om artros eller ledsvikt som det också heter. Artros är en folksjukdom, liknande åderförkalkning och diabetes. Riskfaktorerna är övervikt, ärftlighet, arbetsliv med till exempel knästående eller tunga lyft samt idrottsskador.

Sjukdomen drabbar brosket och fortsätter i ben och ledband. Man får ont, blir stel, känner sig vinglig och får sämre rörlighet. Konsekvenserna blir att man anpassar sig till denna smärta. I stället för att ta snabba promenader som tidigare, övergår man till cykel, spark eller bil, tar kortare rastning med hunden, använder kundvagnen som stöd och så vidare. Brosket har en stötdämpande funktion och genom träning håller man brosket friskt och elastiskt. Bästa behandlingen är information/kunskap om sjukdomen samt viktnedgång och rörelse. Hälsocentraler erbjuder Artrosskola, där får man kan få hjälp av specialutbildad sjukgymnast med att lägga upp individuellt träningsprogram och regelbundna uppföljningar. I sista hand tar man till operation. Flest operationer rör höfter och knän.

Denna föreläsning är ett inslag i den studiecirkel om artros som pågår i Sydporten. Även artrosombudet Kajsa Holmner har medverkat och förmedlat egna erfarenheter av sjukdomen. Studiecirkeln har bidragit till att sprida viktig information och kunskap om artros. Kjell-G Nilsson tackades med kraftiga applåder och studiecirkelledaren Ann-Katrine Holmlund överlämnade blommor.

Ordförande Christer Fredriksson informerade bland annat kort från påbörjat samarbete med PRO angående seniorboende och redogjorde även för upplägg av fler planerade studiecirklar i Sydporten. Mötet avrundades med lotteridragningar och tack till gruppen som ordnat med gott fika.

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-03-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas