Inger Nyberg lämnar över klubban
Landet runt | SPF Dalarna

Inger Nyberg lämnar över klubban

SPF Dalarna
Publicerad 2012-03-30
Det var Vansbro som gällde. Centrum i Dalarna. I varje fall för den här dagen, den 28 mars 2012. 80 stycken ombud för SPFs olikaföreningar i Dalarna skulle samlas för att styra upp distriktets verksamhet för 2012. 77 stycken kom också, bara 3 hade fått förhinder. Dessutom, ett antal representanter för själva distriksstyrelsen.

De flesta kom på rv 71, men några från den norra länsdelen genade och tog väg 570 från Leksand. Alla kom i varje fall fram välbehållna och samlades i Medborgarhusets fina teaterlokal.

Efter kaffe och smörgås hälsade kommunstyrelsens ordförande Per Anders Westhed (som själv hade fyllt 65 för 8 dagar sedan) oss välkomna till Vansbro. Han berättade om kommunen, att den har en stor yta men få invånare. Vid kommunsammanslagningen för 40 år sedan var man 9000, vid årsskiftet hade detta minskat till 6818, vilket innebär att man är länets minsta kommun befolkningsmässigt. Men antalet invånare hade ökat med 13 personer under 2011.

Kommunen är en ”företagarkommun” med företag som Procordia (pizzor och pajer), Pyramidbageriet (som gör knäckebröd som många anser till och med är godare än Vika-bröds – och det säger ju en hel del!), Svedens Trä, Hydroforming Design Light, Lykos Hair (som säljer hårvårdsprodukter på internet) mfl m fl.

Dessutom en kultur- och evenemangskommun: Ingmarsspelen i Nås, Trollbröllop i Äppelbo, Vansbrosimningen, Flygfetsen i Dala-Järna (med 30-40 tusen besökare). Och kändisar som Björn Skifs och Gunde Svahn.

Politiskt har kommunen sedan den 1 januari 2011 avskaffat alla nämnder, kommunstyrelsen tar hand om allt. Förhoppningsvis skall den hittillsvarande dåliga ekonomin förbättras genom att man härigenom skaffar sig en helhetssyn på kommunens verksamhet.

Per Anders Westhed avslutade med att påtala att redan för ett halvår sedan fick han ett värvningsbrev från PRO – nu väntar han på ett motsvarande från SPF.

Därefter underhölls vi av sångaren Gunnar Hedin som accompanjerad av Erland Östergren citerade såväl Björn Ranelid, Elvis Presley, Nils Ferlin, Edit Piaf, Gunnar Wiklund och Jim Reeves.

Själva stämmoförhandlingarna inleddes av avgående ordförande Inger Nyberg som konstaterade att det var 25-årsjubileum sedan förra årsstämman i Vansbro.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet, alla val skedde i enlighet med valberedningens förslag med Ur Alf Nilsson som ny ordförande, den enda opposition som hördes gällde den formella hanteringen men även detta accepterades. Klicka här för att läsa valberedningens förslag.

Slutligen avtackade Inger Nyberg Margareta Dunkars och Anita Estberger, som båda avsagt sig omval. SPF Grangärdebygden tackade såväl Inger Nyberg som Margareta Dunkars och Stig Sjöholm tackade Inger Nyberg, Inger själv tackade för sitt år som prdförande (totalt har hon verkat i distriktsstyrelsen i åtta år och fortsätter i varje fall ett år till) och uppmanade distriktet att utnyttja att Dalarna genom henne har en direktlänk in i förbundsstyrelsen.

Nästa års stämma kommer att hållas i Malung, då får de flesta ombuden resa samma väg – men den är då omdöpt från rv 71 till E16.

Bo Bävertoft

På bilden: Avgående ordförande Inger Nyberg
överlämnar klubban till Ur Alf Nilsson

SPF Dalarna
Publicerad 2012-03-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas