Inlevelse och upplevelse!
Landet runt | SPF Skåne
Grieg

Inlevelse och upplevelse!

SPF Skåne
Publicerad 2013-09-25

Med stor inlevelse lotsade oss Ronny Mjöman genom Edvard Griegs liv, och han gav oss många dramatiska upplevelser i både ord, ljud och bild när vi bokstavligen fick följa denne store norrman från vaggan till graven.

Edvard föddes i en musikalisk familj i Bergen. När han var femton år kom Ole Bull på besök i föräldrahemmet. Ett besök som förmodligen kom att påverka Edvards liv. Bull övertalade, efter att ha hört Edvard spela, snabbt föräldrarna att skicka Edvard till Leipzig för att studera. Visserligen tillbringade han fyra år där, men upplevde studierna som meningslösa. Istället begav han sig till Köpenhamn där han mötte sin blivande hustru Nina Hagerup. De båda gifte sig trots svärmoderna svidande karakteristik av honom.  Tyvärr dog deras enda barn, en dotter, mycket ung och paret fick inte fler barn. Men Edvard var en orolig själ och var snart åter i Danmark. Där komponerade han sin berömda pianokonsert i a-moll, opus 16. När Franz Liszt spelade upp verket på piano (inkluderande övriga stämmor) vid Griegs besök i Rom 1870 gav han strålande lovord om dennes arbete, men föreslog några förändringar, som emellertid inte är fullt införda i den slutgiltiga versionen. Är det någon som vill försöka sig på verket, finns inledningen här:

En annan stor norrman som haft betydelse för Grieg är Ibsen. Denne skrev till Grieg och lämnade detaljerade anvisningar till hur musiken till Peer Gynt skulle skrivas. Två månader skulle det ta. Det tog två år! Denne Peer Gynt tydligen var en riktig skitstövel men fick i alla fall ett underbart mottagande vid sin återkomst i form av Solveigs sang.

Trots ett mycket flitigt turnerande var hans Troldhaugen, en plats han återkom till. Där kunde han, i lugn och ro i skrivarstugan, finna inspiration i den storartade norska naturen. Inte minst från Hardanger.

Edvard Grieg dog i Bergen 1907. Han och hans hustru ligger begravda invid Troldhaugen.

Vill du lyssna mer har jag tagit fram några länkar, som öppnas i YuoTube:

Solveigs sång

Pianokonsert a-moll opus 16

Våren

Jag älskar dig

SPF Skåne
Publicerad 2013-09-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas