Måndag förmiddag den 17 september klev 45 förväntansfulla SPF-medlemmar från Wä-Skepparslöv, Araslöv, Kristianstad och Havsvinden (inklusive vår förträffliga guide Lisbeth Lindahl) på en buss för transport till Kastrup och vidare färd med Icelandair till Island. Väl framme i Keflavik möttes vi av sol och blå himmel, vilket vi inte hade väntat oss vid den här årstiden.
På väg från flygplatsen in till Reykjavik fick vi en första blick av Islands säregna natur, som vi skulle få uppleva mera av under de närmaste dagarna. Bussen tog oss med på en stadsrundtur och Lisbeth berättade, inte bara om olika byggnader vi såg, utan också om hur det är att bo och leva på Island. Ett intressant besök var på Rådhuset, där vi kunde se en tredimensionell karta över Island, med alla berg, vikar, glaciärer etc.
Efter incheckning på Hotel Reykjavik Natura fick vi en stund för avkoppling innan det var dags att samlas i baren för en välkomstdrink. En underbar middag intogs på det närbelägna Perlan. Restaurangen ligger överst och är en globliknande byggnad placerad på fem jättestora vatten-cisterner. Restaurangen snurrar ett varv på drygt två timmar och många diskussioner fördes om vilket håll den snurrade på och vilken del det var som rörde sig.
Tisdagen möttes vi av strålande sol och en god frukost innan det var dags för Gyllene Cirkeln, ett ”måste” när man besöker Island. Vi började med Thingvellir där vi stod på den nordamerikanska kontinentplattan och såg över till den europeiska plattan. Dessa plattor glider ständigt ifrån varandra. Effekten av detta ser man tydligt på sprickor och klyftor i landskapet. ”Kontinentalsprickan” fylls igen med glödande lava vid varje vulkanutbrott och på så sätt växer landet. Thingvellir är platsen där Alltinget grundades år 930 och är världens äldsta ännu verksamma riksdag. Sikten var fantastisk denna klara dag och vi såg Langjökull och ända bort till Hekla.
Nästa stora upplevelse var Gullfoss, vattenfallet som består av flera platåer och är 32 m högt. Vilka enorma vattenmassor! Vatten fanns det gott om även vid nästa utflyktsmål som var Strokkur/Geysir. Minst fem kraftiga utbrott fick vi uppleva under vårt uppehåll där. Vi han även äta lunch och kolla in utbudet i butiken innan vi for vidare till Hveragardi, en by mitt i ett aktivt vulkaniskt område. Den som vill kan här få gå in i en liten stuga och känna på hur det kan skaka vid ett vulkanutbrott. Överallt i byn och dess omgivningar kan man se varm ånga pysa upp ur marken.
På hemvägen passerade vi en djup krater från ett vulkanutbrott för länge sedan som var vattenfyllt och vi såg också platsen där Tingvallavatn förenades med ån Hvitá. Island brukar ibland kallas sagornas ö och alverna och hudefolket är ständigt närvarande och vi kunde se deras stugor utmed vägen!
Efter en intensiv dag passade en del av sällskapet på att besöka hotellets spa-anläggning för ett avslappnande bastubad och några längder i simbassängen. Efter en lång dag med många intryck och frisk luft smakade det gott med middag på hotellet.
Onsdag och fortfarande sol. Island visar sig verkligen från sin bästa sida. Dagens aktiviteter började med ett besök på Alafoss Ullspinneri i Mosfellsbaer. Här var det många som passade på att förse sig med värmande plagg inför den kommande vintern.Så var det då dags att vara lite kulturella och vi åkte vidare till Glj’ufrasteinn, Halld’or Laxness hem. Laxness föddes 1902 och fick Nobelpriset i litteratur 1955. Han dog 1998 och hans hem är nu öppet för allmänheten. Utanför huset står fortfarande hans vita Jaguar parkerad.
På Laxness Hästgård fick vi bekanta oss med de trevliga Islandshästarna, dock var det inte någon i vårt sällskap som kände för en ridtur.
Tillbaka i Reykjavik åt vi en gemensam lunch (fisksoppa) på Café Reykjavik. Eftermiddagen var ledig för egna aktiviteter. En grupp var intresserade av att få se valar och åkte med ett ”Valskådnings-fartyg” ut i Rökviken. De hade turen med sig och fick se valar.
Torsdag och man tror inte att det är sant, men solen skiner fortfarande. Idag är det dags för en av resans efterlängtade höjdpunkter, bad i Blå Lagunen! Efter att ha tillbringat förmiddagen i och runt vattnet smakade det bra med lunchbuffén som var uppdukad i restaurangen. Tillbaka i Reykjavik besökte vi den imponerande Hallgrimskirkja, som fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmisten Hallgrimur Pétursson. Kyrkan började byggas 1948 och stod klar 1986. Utanför kyrkan finns en staty av Leif Eriksson. Statyn är en gåva från USA 1930 för att fira Alltingets 1000 år.
Efter en stunds vila på hotellet var det dags för finalen på vår resa; besök på Harpa, hem för Islands Symfoniorkester, Islands Opera, Konserthall och konferenscenter. Vi fick en intressant guidning av detta fantastiska och annorlunda hus. Middagen intogs i en av husets restauranger ” Munnharpa”. Därefter var vi redo att lyssna på Islands Symfoniorkester som framfördte verk av Joseph Haydn och Anton Bruckner.
Fredag och hemresedag och regnet faller från en grå och mulen himmel! På väg till flygplatsen gör vi ett besök i Bessastadir där presidenten Olafur Ragnar Grimson bor. Flaggan var hissad så han var hemma, men vi hade inte tid för ett besök. Ombord på planet lämnade vi ett regnigt Keflavik och Island under oss, tacksamma över allt vi fått se och uppleva några fantastiska septemberdagar.
Ett stort tack till alla medresenärer för att ni tillsammans gjorde denna resa till ett minne för livet och sist men inte mist; TACK Lisbeth för att du ställde upp som guide och delad med dig av all din enorma kunskap om Island och för ditt brinnande engagemang!
Ulla Arvidsson
Reseansvarig SPF Wä-Skepparslöv