Jordanien!
Landet runt | SPF Dalarna

Jordanien!

SPF Dalarna
Publicerad 2012-04-17

Jordanien – var ligger det någonstans – vad kan man göra där egentligen – är det inte litet farligt där?

Men det var med en hel del förkunskaper och positiva förväntningar som 33 SPF:are, de flesta från faluföreningen, efter bussresa från Falun samlades på Arlanda för att flyga till Akaba i Jordanien. Där väntade tre guider och en buss för att under en vecka guida oss runt i Jordanien och berätta om landet och det mycket intressanta som finns att se och uppleva.

Och inte vilka guider som helst! Förutom den jordanska guiden fanns med som reseledare vår från tidigare resor bekanta Fredrik Hammenborn och svensktalande egyptiern Ali Mustafa. Det var en glädje att få kunnig historisk information personligt och med humor från Fredrik och ett lika kunnigt och personligt kulturellt och muslimskt perspektiv från Ali.

Vi fick ett vänligt bemötande överallt under resan, man uppskattade besökare och var medvetna om det lilla landets historia och betydelse som lugnt och fredligt bland oroliga och ibland krigande grannar. En tillflykt för många i orostider. Jordanien är ett arabisktalande land med ca 5 miljoner invånare, består till ca 75 % av öken. Kungadömet verkar inte vara på allvar ifrågasatt. Stadskultur i Amman och Akaba kontrasterar mot gles landsbygd präglad av muslimsk beduinkultur. Minnesmärken finns från mångtusenårig kultur.

Några höjdpunkter på resan:

Resterna av den mycket gamla staden Petra, viktig knutpunkt för handelsvägar och karavanleder blev vårt första besök. Besöket till staden, väl dold bland höga klippor blev en lång promenad i värmen in bland sandstensklipporna men sina inhuggna gravar och boplatser, monument. Petra hade för 2 000 år sedan ca 30 000 invånare. Vattenförsörjning kom från högre belägna bassänger ned till staden.

Inom Jordaniens gränser utspelade sig mycket av historia från Gamla testamentet och från muslimsk historia. Moses förde sitt folk ut ur Egypten, på något sätt kom de över Röda havet, upp längs högplatån öster om floden Jordan mot ”det förlovade landet”, som han kunde betrakta från berget Nebo. Där kunde även vi betrakta samma utsikt mot Jordandalen och Israels västra flodstrand, som var det sista som Moses fick se.

Den numera vattenfattiga floden Jordan och Döda havet långt under havsytan med 33 % salthalt var en upplevelse. Sjön ligger 411 m under havsytan och sjunker med ca 50 cm per år. Det är jordens lägst belägna punkt. Några av oss försökte förgäves simma men flöt bara upp på ytan.

Vid Jordans östra strand skall enligt traditionen Jesus ha döpts av Johannes Döparen. En minnesplats finns och en höjdpunkt blev att vid stranden från vår jordanska plattform betrakta den israeliska plattformen på andra stranden där beväpnad militär stod på vakt. Och fredligt förrättades dop ute i den smutsgrå floden.

Miljonstaden Amman är huvudstad med prägel av modern världsstad och arabisk kultur.

Norrut ligger Jerash, en av de största och mest välbevarade romerska städerna. Där kunde vi promenera bland ruinerna av en ståtlig antik stad. Den förstördes på 700-talet av jordbävning, föll i glömska men restaureras nu.

Långt norrut utanför marknadsstaden Ajlun ligger Quala´at al-Rabadh, Ajluns högt belägna fort från 1100-talet, viktigt i striderna mellan de muslimska armeerna och de kristna korsriddarna. Där betraktade vi en milsvid utsikt. Korsriddarna lyckades aldrig inta borgen.

Ett särskilt minne blev när mitt på den ödsliga högslätten längs Desert Highway vår buss fick ”pyspunka”! Ut ur bussen i den kraftiga vinden, av med ena framhjulet, på med reservhjul, in i bussen och sedan vidare. Det fanns resurser.

Östra Jordanien består av öken med sand och klippor och enstaka beduinläger. I Wadi Rum gjorde vi en utflykt med jeepsafari över sanden bland klipporna, en keps flög av i ökenvinden. Sedan vi betraktat den praktfulla solnedgången avslutade vi vid ett beduinläger där man bl.a. bjöd på lammkött, tillrett över koleld under sanden. Det blev ovanligt gott.

En dag i Jordans enda hamnstad Akaba längst upp i viken vid Röda havet med badmöjligheter på bekvämt hotell avslutade gruppens resa. Flyg åter till Arlanda och buss till Falun. Inga-Lill Bergvall svarade för de praktiska delarna av dit- och hemresan. Vi var alla eniga om att det varit en mycket intressant resa, väl arrangerad med bekväma femstjärniga hotell och mycket fina guider.

Nio av resans deltagare hade tagit fasta på erbjudandet om en andra vecka i Akaba vid Mövenpick Tala Bay Resort & Spa för att relaxa, smälta intrycken, sola och bada. Gruppen samlades alltid vid middagsbordet som De Nios Akademi i Akaba där mycket diskuterades, allt ifrån nyheter på bufféborden till det bekymmersamma läget i mellanöstern.

Gustaf Lagerby

SPF Dalarna
Publicerad 2012-04-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas