Kaprifolens resa till Lofoten
Landet runt | SPF Bohuslän

Kaprifolens resa till Lofoten

SPF Bohuslän
Publicerad 2012-09-27

Den 28 augusti avreste 38 Kaprifolmedlemmar till Lofoten i Norge. Vi lämnade Grundsund klockan sju på morgonen och med hjälp av buss och flyg klev vi av på Evenes, flygplatsen utanför Narvik, tidigt på eftermiddagen. Där mötte Per Nordin från Nordia Buss med en ny fin buss och tog oss med på en vacker resa till Lofotens huvudstad Svolvaer, där vi så småningom inkvarterades alldeles vid strandkanten på Rica hotell, som under några dagar skulle vara vårt hem. Redan ifrån flyget såg vi ut över alla vackra fjordar och fjäll, som vi nu skulle få uppleva på nära håll.

Lofoten är en mild och bördig del av Norge med en medeltemperatur på +1 grad på vintern och +13 på sommaren. Golfströmmen passerar ju alldeles utanför! Fjällen skapades för 2,8 miljarder år sedan och är mycket spetsigare än våra fjäll, eftersom inlandsisen inte skavt ner dem lika hårt. De har också vacker intensivt grön vegetation ända upp på topparna överallt utom på nordsluttningarna, men snön ligger ändå kvar här och där under hela året.
Mellan fjällen ser vi leende gröna dalar med jordbruk, en del skog och mycket får. Det finns 25000 får och lika många människor på Lofoten! Fåraveln är Lofotens tredje inkomstkälla.

Längs dikeskanterna blommar lupiner, älggräs och mjölkört i starka lysande färger och en man skördar fortfarande sina jordgubbar.
Bergsklättrare har sitt paradis här med fantastiska vyer åt alla håll, om de nu hinner njuta av utsikten, när de lever farligt på de stupbranta sluttningarna!
Fisket är fortfarande den största inkomstkällan. 52 000 ton torsk fiskas här varje år och det finns torkställningar överallt att hänga fisk på. 80 % av all torrfisk går till Italien. På våra utflykter ser vi också många äggkläckningsanläggningar för laxyngel och stora laxkassar i fjordarna. Norge säljer lax till 100 olika länder.
Turismen exploderade i takt med Hurtigruttens snabba expansion och betyder snart lika mycket, som fisket för Lofoten. Hurtigrutten är en viktig transportled för både lokalbefolkning och turister och har idag elva stora fartyg som går mellan Bergen och Kirkenes.

En av dagarna hoppade vi på fartyget Richard With för några timmars resa på Raftsundet och den smala Trollfjorden. Inne i Trollfjorden svävade mäktiga havsörnar, med en vingbredd på 2,5 meter, längs de branta fjällsidorna.
Richard With grundade Hurtigruttssjöfarten 1894 och vi hann också besöka museet och gå in i den allra äldsta båten. Den såg nog ut ungefär som de första emigrantbåtarna till Amerika!
Nya spännande äventyr upplevde vi när vi åkte hela vägen ut till Å, den allra yttersta spetsen på Lofoten. På resan såg vi många rorbuer, dvs små röda fiskebodar, som förr hyst 10-15 tillresta fiskare under torskperioderna. Numera bor fiskarna ombord på de stora båtarna och rorbuerna kan man hyra som övernattningsstugor eller köpa som sommarstugor.

Vi åkte förbi underbara sandstränder med kristallklart, smaragdgrönt vatten precis som i Karibien! Trots strålande sol var badtemperaturen inte mer än 13 grader och det var ingen i sällskapet, som vågade sig på ett dopp!  Lunch åt vi denna dag i det lilla fiskesamhället Nusfjord, där vi serverades en härlig buffe’ med bl.a. valgryta, som smakade alldeles utmärkt!
Vi hann också besöka Borg Vikingamuseum, ett av de fem finaste museerna i Europa och det var verkligen både vackert och sevärt!  Ett annat fantastiskt museum vi besökte var Galleri Lofotens hus med originalmålningar av Nordnorges allra främsta konstnärer.  Det hade varit roligt att ströva där ett par timmar till men bussen väntade.
Vi är nu lyckligen hemma igen och har blivit många upplevelser rikare. Vår lokalguide sa att ”tycker du inte om vädret på Lofoten, så vänta bara fem minuter så kommer ett nytt!” Det är ju trösterikt att höra för alla som åker dit. Vi hade i alla fall ett fantastiskt väder med 18 grader varmt och mestadels klarblå himmel!

 Berit Bjurulf, september 2012

SPF Bohuslän
Publicerad 2012-09-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas