Landet runt

”Kinesen från Bjurholm”

Publicerad 2014-11-18

Det var knökfullt i kyrkstugan i Bjurholm då SPF Kontakt inbjudit till månadsmöte. Bjurholmssonen Ulf Karlsson skulle berätta och visa filmen ”Kinesen från Bjurholm”.  TV-reportern Anders Lindqvist och fotografen Ulf Karlsson påbörjade 1995 arbetet med filmen om Bjurholmsfödde Verner Ölund som blev världsberömd skådespelare under namnet Werner Oland. Filmen visades på TV 2004.

Familjen Ölund kom med i väckelserörelsen baptismen i slutet på 1800-talet och kände sig inte längre hemma i Bjurholm. Familjen emigrerade till USA och bosatte sig i svenskbygderna. Sonen Verner som då var 13 år började läsa språk och slukade de stora dramatikernas böcker. Han längtade till teatern och blev statist på Boston teater. Verner blev snart engagerad av etablerade teatersällskap som satte upp både Shakespeare och Ibsen. Vid 27 års ålder gifte han sig med Edith och makarna ägnade all sin tid åt litteratur och teater, de översatte bl a Strindbergs verk.

1915 var Werner Oland etablerad filmstjärna i stumfilmer. Han gjorde 1926 en av rollerna i den första ljudfilmen Don Juan. Genombrottet kom med rollen som den skarpsinnige poliskommissarien på Hawaii i filmerna om Charlie Chan, en huvudroll han gjorde i 16 filmer. Totalt innehade han ca 100 skurkroller men hann också göra andra stora roller. Han hann göra ett längre besök i sina hemtrakter innan han avled av lunginflammation 1938.

Ett gäng damer och herrar från Kyrkogatan ordnade fikat. Husbandet spelade och lotter såldes.

Aina Nygren

Publicerad 2014-11-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas