Resan till Askersund
Landet runt | SPF Västmanland

Resan till Askersund

SPF Västmanland
Publicerad 2012-07-06

SPF Köpingshus hade den 15 juni en resa till Askersund. Det var 50 glada pigga seniorer som gav sig i väg på morgonen. Vi åkte till Stjernsunds slott där vi skulle få guidning. Men först besökte vi butiken Stjensund där vi kunde handla både ägg, sylt, mjöl och mycket mera. Så var det dags att ge sig till slottet. Det var två guider då vi var så många så vi blev indelade i två grupper.

Den gruppen som jag var i hade en mycket bra guide. Hon berättade om slottets historia  som byggdes redan på 1630-talet av Johan Oxenstierna.  Olof Burenstam köpte godset i slutet av 1700-talet och byggde om hela slottet. Ett antal ägare har det varit sedan dess bland annat den Bernadottska familjen under en period i mitten av 1800-talet. Tack vare prins Gustafs ägande vid 1850-talet så kan slottet uppvisas idag som det såg ut på den tiden. De flesta rummen är likadana idag som på den tiden förutom ett rum som har gjorts om  och det var nästa ägare Knut Cassel som gjorde ett bibliotek. Knut Cassel förvärvade slottet på 1850-talet. Under hans tid utvecklades jordbruket till ett mönsterjordbruk och som avlade fram RBR kor.

Idag ägs slottet av Vitterhetsakademin då Augusta Cassel testamenterade slottet dit för att det skulle bevaras för framtiden. Det var nu inte bara slottet utan vi blev även guidade i biljardbyggnaden. Där fanns förutom ett biljardbord tapeter som satt på ramar och som man kunde ta ner. Två andra rum finns det också ett för herrarna som var rökrum och ett för damerna som var syrum. Dessutom  finns en hel del olika museer i byggnaderna runt omkring som vi gick och tittade i. Där fick vi verkligen uppleva bland annat hur olika vagnar och redskap såg ut förr i tiden.

Efter denna historiska rundvandring så var det dags att gå till sjöss. Vi skulle göra en tur med  M/S Wettervik i norra skärgården av Vättern där det finns nästan 250 öar, kobbar och skär. Vädret  var vackert och en kunnig kapten ombord som berättade om de olika öarna och vad som hade förekommit tidigare och hur det är idag. Vi gjorde en landstigning under några minuter på Grönön. Grönön är idag handikappanpassade vilket gör att alla som vill kan gå iland.

Väl framme i Askersund så var det dags att besöka Venus Choklad. En av ägarna  berättade om de olika pralinerna, hur de tillverkades, vilka  ingredienser de innehöll och så fick vi alla ett smakprov. Det var en mycket god upplevelse och pralinen smälte som smör i munnen. Många var det som köpte praliner av olika slag hos henne.

Sen var det fritt att göra vad som helst. Tradjazzfestivalen skulle invigas denna dag så många var det som tog sig till torget där invigningen skulle ske. Det var en mycket varm och solig dag, så efter man gått omkring och tittat lite på stan så försökte man att hitta en sittplats i solen för att invänta musikerna. Vid halv sju så var det dags att åka tillbaka hem till Köping efter en händelserik dag.

Inga-Britt Lövelius

 

SPF Västmanland
Publicerad 2012-07-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas