Köpingshus hemliga resa
Landet runt | SPF Västmanland
Vasamuseet

Köpingshus hemliga resa

SPF Västmanland
Publicerad 2014-09-29

Så var det dags för höstens hemliga resa som gick av stapeln den 23 september. Som vanligt var det två bussar med seniorer, men vart åker vi idag?  Gissningarna är som vanligt väldigt spridda som till exempel Gysinge, tågmuseét i Gävle. Nu var det inte dit som färden gick utan bussarna ställde färden mot kungliga huvudstaden Stockholm.

Men vad skulle vi göra där? Här har vi varit ett antal gånger så det var svårt att gissa. Vi stannade i alla fall vid Vasa museet och här fick vi ett antal timmar till förfogande. Dessutom så var det guider beställda som berättade hela historien om det ståtliga skeppet Vasa. Det går inte att förneka att även idag så tycker vi att det är fantastiskt skepp med all den utsmyckning och det arbete som har utförts på 1600-talet. Vi var ett antal som tidigare hade sett skeppet men som vanligt så är det alltid något som tillkommer sen vi var där senast. Nu finns det  ett 10-tal olika utställning bland annat  en utställning heter Livet ombord och där är det uppbyggt en kopia av batteridäcket som vi besökte.  Idag så är de bekymrade över hur Vasa i framtiden skall kunna bevaras. Det forskas nu för fullt  för få fram något som kan  bevara detta fantastiska skepp för framtiden.

Så var det dags för lunch men vad skulle vi göra på eftermiddagen var den stora frågan. Jo färden ställdes mot ett världsarvsområde Drottningholm, vilket är det första svenska objekt på denna lista. Den första slottsbyggnaden lät Johan III uppföra på 1570-talet till sin hustru Katarina Jagelonica. Slottet eldhärjades 1661 men byggdes upp igen. När prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen gifte sig med tronföljanden Adolf Fredrik fick hon slottet som morgongåva. Slottet har därefter renoverats ett antal gånger. Även här fick vi guider som hade en kunskap om våra tidigare kungar och drottningar som var över förväntan. Vi började med att gå upp för den trappa som  vi senast såg när prinsessan Madeleine med make gick vid sitt bröllop. Det fanns ett antal rum som vi gick igenom med målningar av olika kungar, drottningar, andra släktingar till de olika kungarna. Mycket guld och andra fantastiska verk fanns överallt. Ett mycket vackert slott tyckte vi. Nu är det så att vår nuvarande kung och drottning bor här sedan 1981 men inte i den delen som vi fick se. Ett slottskapell finns också men dit hann vi inte. Slottsparken är i olika stilriktningar  och  fantastiskt vacker.

Så var det dags att åka tillbaka till hemorten och alla tyckte det var en mycket trevlig hemlig resa även denna gång.

Inga-Britt Lövelius

 

 

SPF Västmanland
Publicerad 2014-09-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas