Landet runt | SPF Västmanland

Köpingshus hemliga resa

SPF Västmanland
Publicerad 2015-04-27

Två fullastade bussar åker iväg från Tunadalsparkeringen – alla förväntasfulla och gissar vilt vart färden går. Det visar sig att det blev Sundbyholm !!! bara dit, nej där tog M/S Havsörnen oss ut på Mälaren där solen lyste och de friska vindarna kändes i kinderna.

Båtresan gick till Västerås!! Nästa överraskning. Efter en god lunch anslöt två guider och vi fick en mycket intressant och givande utflykt i Västerås där vi gjorde ett första stopp vid Anundshög och fick veta mycket om skeppssättningar, de många gravhögarna och hur kungarna passerade här på sin eriksgata i landet.

I Västerås gamla del lyckades en grupp se till att Kyrkbacken undgick rivning på 60-talet och intill finns domkyrkan som funnits där sedan 1200-talet men byggdes om stort på 1400-talet och har därefter restaurerats på 1960-talet. Utanför står Johannes Rudbeckius staty, biskop som startade det första gymnasiet i landet.

De stora industrikomplexen som Asea/ABB, Metallverken, SMT , Outocompo passerade vi, och verkstäderna finns nu på Finnslätten och Hacksta där också mycket logistikverksamhet finns. Vi fick information om ICA och det första huvudkontoret, som nu är idrottsarena.

Den stora byggboomen i staden har gjort att hela området mot Mälaren har blivit tillgängligt för västeråsborna där det tidigare varit inhägnade  industriområden. Byggnationen är  omfattande och startade mycket inför stadens 1000-års jubileum 1990 som högskolan, skrapan, hotell, idrottsarenorna.  Senare nybyggnader är området kring gamla fängelset, och landstingets kansli – nu bostäder.

Kommunala byggnader som presenterades var stadshuset med Sven Ahlbom som arkitekt. Bygget försenades som många gånger när man hittade fornlämningar som måste dokumenteras. Stadshustornet har ett klockspel med 47 klockor som väger 11 ton tillsammans. Varje klocka har en inskription av Bo Setterlind.

Den andra stora byggnationen var kraftvärmeverket,  delen byggdes 1963 och den senaste delen är en avfallsanläggning som tar emot importerat avfall, 480 000 t/år. Ett biobränsle som ersätter tidigare kol. Det gamla ångkraftverket har blivit ett aktionbad.

En spännande och fin hemlig resa där säkerligen många av oss fick ny och mer information om saker vi trodde vi visste. Detta är närturism när den är som bäst.

Stort tack till resekommittéen.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2015-04-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas