Kulturvandring i Västergötland
Landet runt | SPF Skaraborg
Foto: Thorbjörn och Arine. Kolarfolket.

Kulturvandring i Västergötland

SPF Skaraborg
Publicerad 2015-05-12

SPF Seniorerna Falköping på kulturvandring I Jäla socken ett par mil söder om Falköping. Vårt Folkhälsoombud Thomas Liffner, hade en vacker vårdag samlat ihop nästan ett 40- tal medlemmar som vandrade nästan en mil. Socknen ligger en bra bit från allfartsvägarna och enligt glesbygdsverkets statistik är det eländes elände. Men icke sa Nicke. Här lever ett antal kreativa, energiska sockenbor. Antalet Mjölk och djurproducenter har minskat under åren, men storleken brukad skogs och åkermark har inte minskat, Enheterna har ökat i storlek. När lantbruk slås samman blir oftast en mangårdsbyggnad stående öde. I Jäla flyttar det in yngre ambitiösa familjer istället. Att det måste åka en bit till arbetet uppvägs av trivseln på landsbygden och lägre boendekostnader.

För några år sedan blev Socknen och Hembygdsföreningen valda till året socken i kommunen. Ett utmärkt bevis på att det finns modernare och effektivare redskap för en glad livaktig socken än hammare och skära.

Vi blev guidade av Conny Johansson och Erling Nyman. Efter en stunds vandring kom vi in i ett skogsbestånd som stormen rumsterat om med och ett antal vindfällor som resultat. Plötsligt möter vi jord och skogsbrukaren Thorbjörn Larson med ardennerhästen Arina som brosslar ut timmer. En syn som vi “Panschisar” inte sett sedan vi var små. Vid slutavverkningar måste man använda jätten Glufs-glufs som fäller, kvistar och apterar ett träd i minuten. Piloten är skogs och datautbildad, medan han jobbar med joysticken räknar datorn ut mängd virke, klassning och ekonomiskt utbyte. För att vara lönsam måste maskinen arbeta 2- skift och för Guds skull inte gå sönder. När den avverkat  färdigt ser trakten ut som ett månlandskap.

Thorbjörn och Arina samarbetar helt fantastiskt med stockarna. Kvar syns bara kvistar och lite  uppriven mossa!!

Vandringen går vidare till Jäla kyrka via den uråldriga kyrkstigen. Erling berättar den som vanligt spännande historien när det gäller Västgötakyrkor. Hit kom Danskarna längs Ätradalen när de behövde förstärka hushållskassan.

Nån vecka och ett antal mil längre bort hälsade frugan och jag på våra vänner i Lena- Bergstena Hembygdsförening. De har för sjunde året tänt sin Kolmila. (70m3 ) timmer! Puh. En timmerbil med släp!!

Milor kan vara lynniga och opålitliga, därför döpte man dem till kvinnonamn. Idag är det ett hedersuppdrag för Lillemor som lämnar över sitt namn. Ett tecken på flitigt arbete i föreningen.

Reidar.

 

SPF Skaraborg
Publicerad 2015-05-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas