Långvandring på Bondberget
Landet runt | SPF Dalarna

Långvandring på Bondberget

SPF Dalarna
Publicerad 2015-12-16

Ett sagolikt väder för en långvandring med utsikter – solsken och 8 grader kallt. Det gällde att ha lagom med kläder på sig och det verkade fungera för de flesta. Vi var 19 personer från SPF Seniorerna Falun på denna vandring, trots att vi saknade flera trogna. Vi hade två lokalguider med oss i gänget. Gertrud som bor vid Gassarvet sedan 12 år tillbaka och Gerd som är uppvuxen på 50-talet nere vid järnvägsstationen, strax norr om Bergsgården.

Vi startade i Bergsgården, förbi Lindsberg, upp på Bondberget och ner via Norlingberg och Gassarvet. Lindsberg är idag ett kollektivboende och vandrarhem. Det var länge ett ålderdomshem och har stått tomt under långa tider.
Vid ”Ödehuset” strax intill toppen på Bondberget hade vi vår fikapaus. Den kanske blev lite kortare än vanligt i kylan.
Strax intill Norlingberg var målet för backtävlingar med motorcyklar på 30- och 50 -talet. Gerd kom väl ihåg dessa tävlingar och att man kunde köpa tablettaskar uppe vid målet – en stor sak på den tiden. Gassarvet har ju mycket historia med norska flyktingar på 40-talet. Pappan till nuvarande ägaren Jan Pedersens kom hit som flykting och blev kvar. Semesterställe för Bergslagets tjänstemän på 50-talet. Härbärge för ryska skidlandslaget på vintrarna.
Vi hade många fina utsikter på denna vandring bland annat över Varpan och Falun.
Tack och lov för kalhyggen som underlättar vandringen!  Vi passerade ett hygge på vägen upp med ett antal höga stubbar, som gav anledning till en lektion av Tord. Stubbarna är lämnade för att de skall stå och ruttna och ge livsrum åt småkryp som trivs i sådan miljö. En miljö som är än mer nödvändig för mångfalden är våtområden, så där lämnas en skogsdunge runt dessa.
Vi tog tre timmar på oss att vandra 9,3 km idag.
Nästa tisdag 22 december så leder Thomas Kirkegaard en 8 km vandring på Jungfruberget om det inte är 2 dm snö. Samling som vanligt kl 9:00 parkeringen vid ishallen.
Själv återkommer jag till den 12 januari – tack för i år. Klicka här för att se fler bilder.
Mats
Vill ni vara med på utflykterna, skicka en anmälan via e-post till mats.hiertner@gmail.com. All information inför utflykterna skickas som e-post.
SPF Dalarna
Publicerad 2015-12-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas