Leksand besökte Sveriges Radio, SVT
Landet runt | SPF Dalarna

Leksand besökte Sveriges Radio, SVT

SPF Dalarna
Publicerad 2012-10-30

Tidigt på morgonen den 11 oktober äntrade 33st glada och pigga SPFare i Leksand bussen för transport till Falun. Målet var ett studiebesök hos Sveriges Radio och SVT.

För att gruppen inte skulle bli för stor delades vi in i två grupper som fick gå till varsitt ställe.

Vår grupp började på Sveriges Radio´s ”P4 Dalarna”.

Där möttes vi av Gun Johansson Holmberg, som många av oss känner igen som den som bl.a. sitter i telefonslussen när man sänder det populära programmet ”Sök och Finn”. Hon startade med att visa oss en film, som mycket instruktivt berättade om hur det fungerar på redaktionen. Därefter fick vi gå runt till de olika redaktionerna, där man berättade om sitt jobb och vad som var på gång under dagen.

 Sedan fick vi gå in i en studio där Johan Thorén just sände programmet ”Pop-kryss”, (klicka på länken för att lyssna på just den sändning som gjordes när vi fanns i studion)
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4195008&t=355

Det som imponerade mest var den simultankapacitet Johan uppvisade, när han berättade om hur allt fungerar i studion samtidigt som musiken spelades och sedan, när musiken tystnat, gick in och körde programmet i stort sett utan manus. Det var en upplevelse. Lyssna och bedöm själva …

Efter ”sidbyte” gick vi över till SVT Gävledala

 

Där möttes vi av Karin Bökman, som vi sett på TV som reporter under många år, bl.a uppifrån Norrbotten. Nu arbetar hon som nyhetsreporter på ”GävleDala” se http://www.svtplay.se/video/350383/12-10-19-15

Karin Bökman har jobbat på TV i Falun i nästan 20år. Tidigare gjordes flera av SVT:s program härifrån, som Packat och Klart och Trafikmagasinet. Nu är det
Regionala nyheter och Nyhetstecken för hörselskadade som finns kvar.

Vi fick även här en rundvandring till de olika redaktionerna. Karin berättade engagerat och initierat och hjälpte oss ställa de rätta frågorna till medarbetarna. Så vi fick en mycket bra bild av vad som görs/kan hända under en arbetsdag.

Vi fick även se hur tekniken i en studio fungerar. Det som slog mig var den stora förändring som skett inom området vad avser hur många personer som är inblandade i en sändning. Det finns tex inga kameramän eller andra tekniker inne i studion utan reportern sitter där helt själv. Det är enbart i kontrollrummet som det finns ytterligare en person. Även när man åker ut på reportage nu så finns det reportrar som sköter allt själva. En personlig reflektion är väl att det naturligtvis blir billigare, men blir det verkligen bättre och sliter man inte ut personalen?

Ett stort tack till redaktionerna på Sveriges Radio och Sveriges TV för ett minnesrikt och lärorikt studiebesök.

På hemvägen stannade vi till för en utmärkt lunch på Dössbergets Värdshus i Bjursås. Utsikten var hänförande. Tyvärr var varken Gammelgården, Fordonsmuseét eller handelsboden öppen, så det kanske vi kan ta en annan gång. Men jag tycker ändå att vi kom hem till Leksand mätta, nöjda och belåtna.

 

Stig Jakobsson – SPF Leksands Veteranklubb

 

SPF Dalarna
Publicerad 2012-10-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas